Foto: Jasper Klapwijk
Foto: Jasper Klapwijk Foto: Jasper Klapwijk

Maretak

Sinds een paar jaar groeit er in de heemtuin een appelboom met daarin een maretak. Maretakken zijn bijzondere planten die in onze regio nauwelijks voorkomen. In het zuiden van ons land is de maretak een stuk algemener, daar hangen de bomen soms vol met de planten. Door het stevige en groenblijvende blad vallen de maretakken vooral in de winter goed op.

 

ken zijn halfparasieten, om te overleven stelen de planten vocht en voedingsstoffen van een gastheer. Dit doen ze door met de wortel de bast van een gastheer te penetreren, zo kunnen stoffen worden ‘afgetapt’. Niet alle boomsoorten zijn geschikt als gastheer, de planten lijken een voorkeur te hebben voor populier en appel.


De zaden worden vooral door vogels verspreid als de bessen tegen het einde van het jaar rijp zijn. Doordat de besjes van de maretak erg kleverig zijn blijven ze aan de snavel plakken, de vogels smeren het plakkerige geheel vervolgens af aan een tak. Als alles goed gaat blijf het zaadje vervolgens aan de tak kleven, waarna het zaadje in het voorjaar kan kiemen.

 

Om de natuur een beetje te helpen bij de verspreiding heb ik vorig jaar wat besjes geoogst en op verschillende takken in de tuin geplakt. Met resultaat: sommige zaadjes zijn inmiddels gekiemd. Maar het is pas echt een succes als het worteltje de bast weet te penetreren en de eerste blaadjes verschijnen.




Cursus reanimatie en gebruik AED

cursus n Levensreddend-EHBO-vereniging Leiderdorp organiseert op zaterdagmorgen 30 oktober wederom een cursus Reanimatie en gebruik AED. De cursus wordt gegeven door een ervaren instructeur, volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad.


Weet jij wat je moet doen als er iemand in je omgeving onwel wordt? Hoe werkt een AED? Op steeds meer plaatsen in ons land zie je deze apparaten. Tijdens de cursus leer je te reanimeren en weet je precies wat je moet doen als er iemand onwel wordt.


De cursus duurt van 9.30 tot 13.00 uur en wordt gegeven in de lesruimte van de Brandweerkazerne aan de Simon Smitweg in Leiderdorp. Natuurlijk worden de Corona richtlijnen gevolgd. De kosten zijn 50 euro inclusief koffie/thee en een certificaat. Een aantal zorgverzekeraars vergoeden het lesgeld vanuit de aanvullende zorg. Er is ruimte voor maximaal 6 cursisten.


Aanmelden kan bij de secretaris van de EHBO-vereniging via e-mail: vinkedith@hetnet.nl of per post t.a.v. Edith Vink, Roodborststraat 66, 2352 HC in Leiderdorp. Vermeld bij aanmelding de volgende gegevens : naam, voorletters, adres, geboortedatum, telefoonnummer en emailadres.


Voor meer informatie kun je bellen naar Divera Kapteijn, voorzitter EHBO-vereniging Leiderdorp via 06-27173041. Of kijk op onze website www.ehboleiderdorp.nl