Rekenkamer: Raad moet relevantere informatie over regio krijgen

onderzoek n Hoe kunnen gemeenteraadsleden beter invloed hebben op allerlei samenwerkingsorganisaties waar hun gemeente aan deelneemt? De Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp onderzocht of de aanbevelingen uit een onderzoek uit 2017 voor de gemeente Leiden verbeteringen heeft opgeleverd. De conclusie: de basis is op orde. Maar als de informatie relevanter is voor de raadsleden, maakt dat hun positie beter.

Gemeenten werken steeds meer samen. Jeugdhulp, de GGD, de controle op milieuwetten, leerplicht, de economie in onze regio vooruit helpen, belasting innen, het zijn maar een paar voorbeelden waarvoor gemeenten onderling samenwerken in deze regio. De gemeente Leiden en Leiderdorp zitten in een groot aantal samenwerkingsorganisaties. Zo’n twintig procent van het gemeentegeld wordt uitgegeven via zo’n samenwerking. Van groot belang is het daarom dat de gemeenteraden, namens hun inwoners, goede informatie krijgen om te controleren of de afgesproken doelen worden gehaald.


Uitkomsten onderzoek

Uit het onderzoek bleek dat beide gemeenteraden voldoende informatie krijgen om goed invloed te hebben op de samenwerkingen. Wat kan er nog beter? Dat is vooral: de informatie geschikt maken voor gemeenteraadsleden. Daar is niet per se méér informatie voor nodig, maar wel bétere informatie op een relevanter moment. En de gemeenteraden moeten ook gaan kiezen aan welke samenwerkingen zij de meeste aandacht geven. Bijvoorbeeld bij samenwerkingsorganisaties met veel impact op het leven van inwoners en/of met grote financiële of uitvoeringsrisico's. Deinvloed van raadsleden in de regionale samenwerking groeit ook wanneer raadsleden van verschillende gemeenten de krachten bundelen. Dit kan door afstemming en uitwisseling, maar bijvoorbeeld ook als raadsleden zich organiseren in een regionaal netwerk of platform.

De Rekenkamercommissie is een onafhankelijk orgaan en bestaat uit zeven leden die geen directe binding hebben met de Leidse of Leiderdorpse politiek. De commissie doet gevraagd en ongevraagd onderzoek naar de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van het bestuurlijk handelen van de gemeenten Leiden en Leiderdorp. Eerdere onderzoeken gingen over duurzaamheid, Leiden Bio Science Park, klachtenbehandeling en het sociaal domein.


Mattheus Bossulus, een                 mysterieus verdwenen boegbeeld

lezing n Op vrijdagmiddag 15 oktober geeft prof. Dick de Boer bij de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) een lezing over het ontbreken van topgeleerde Mattheus Bossulus in het cortège bij gelegenheid van de inwijding van de even daarvoor opgerichte Universiteit van Leiden. In de lezing schetst prof. De Boer de achtergronden.

Op 8 februari viert de Universiteit Leiden ieder jaar haar inwijding in 1575. Op die dag, 445 jaar geleden, liepen allerlei hoogwaardigheidsbekleders mee in de stoet van het Rapenburg naar de Pieterskerk. Maar niet M. Bossulus. Toch was hij een maand tevoren nog bedoeld als het boegbeeld dat de jonge universiteit faam, aanzien en koers moest geven. Een Europese topgeleerde. Een paar maanden later noemden de Leidse burgemeesters hem nog als eerste op een lijstje van te benoemen hoogleraren. Toch verdween hij uit zicht en bleef hij in de geschiedenis van de Universiteit de grote onbekende. Wie was hij? Waarom wilde Leiden hem zo graag? En waarom is hij nooit gekomen? De lezing geeft antwoordt op al die vragen en laat zien hoe het mysterie Bossulus een verrassende inkijk in de tijd geeft. De lezing is op vrijdag 15 oktober, 14.00-15.30 uur in De Sterrentuin, van Diepeningenlaan 110, Leiderdorp. Entrée: € 13,50. Aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via de website van de LVU (www.volksuniversiteitleiderdorp.nl) of per mail: info@volksuniversiteitleiderdorp.nl.