Het bijenhotel wordt zorgvuldig geïnspecteerd. | Foto: PR
Het bijenhotel wordt zorgvuldig geïnspecteerd. | Foto: PR Foto:

Zorg voor bloemen, bijen en beestjes

natuur n Ook sportparken kunnen bijdragen aan biodiversiteit. Dat is in ieder geval de overtuiging van de beheerders van hockeyclub Alecto.

De club heeft een heus biodiversiteitsplan ontwikkeld. Afgelopen zaterdag kwam wethouder Rik van Woudenberg zijn licht opsteken over de plannen van de club. Samen met Koos Koster van Hockeyclub Alecto, Jasper Klapwijk van de Heemtuin en Aad Rijntalder namen zij het biodiversiteitsplan van Alecto onder de loep, gevolgd door een fietstocht langs RCL en kanovereniging in de Munnikkenpolder. Afgesloten werd met een rondleiding door Jasper Klapwijk in de heemtuin.


Gemeenten Leidse regio werken aan warmtetransitie

energie n Gemeenten Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om gezamenlijk toe te werken naar een duurzaam open, regionaal warmtenet. 

Dit is een systeem waarin meerdere warmtebronnen en -leveranciers actief zijn. Daarbij wordt onder andere gekeken naar restwarmte, aardwarmte (duurzame warmte uit de ondergrond) en lokale initiatieven. De strategie om een open energiesysteem te ontwikkelen is niet voor niks. Eerder deze week heeft het college van Rotterdam bijvoorbeeld besloten niet verder te gaan met het traject waarbij Warmtebedrijf Rotterdam restwarmte uit Rotterdam naar de Leidse regio zou gaan leveren. Dit besluit, waar de gemeenteraad van Rotterdam zich binnen enkele weken nog over moet buigen, brengt de nodige onzekerheid met zich mee en betrokken partijen bezien op korte termijn wat dit betekent voor de realisatie van het warmtetransportnet in de provincie Zuid Holland. Echter, door in te zetten op meerdere bronnen zorgen we voor een robuust energiesysteem, omdat het niet afhankelijk is van één bron. De komende maanden moeten de mogelijkheden voor een dergelijk open net inzichtelijk worden gemaakt. Overigens, de warmtelevering aan de inwoners en bedrijven die reeds zijn aangesloten op het warmtenet van Vattenfall in de Leidse regio is hoe dan ook gegarandeerd, ondanks het hierboven genoemde besluit van het college van Rotterdam. In de samenwerkingsovereenkomst is opgenomen dat de betaalbaarheid, betrouwbaarheid, tijdigheid en duurzaamheid voor de afnemers centraal staat. 


Nu de samenwerkingsovereenkomst getekend is gaan de gemeenten direct aan de slag. Begin 2022 moet er al een rapportage liggen die inzicht geeft in de mogelijke scenario's om tot een open systeem te komen. Daarom wordt er de komende maanden intensief samengewerkt met verschillende private en publieke partijen.