Bloeiende koningskaars in de duinen bij Katwijk. | Foto: SKvD
Bloeiende koningskaars in de duinen bij Katwijk. | Foto: SKvD Foto: SKvD

Ontdek Nationaal Park Hollandse Duinen

activiteitenweek n Van 25 september tot en met 3 oktober vindt de Week van Nationaal Park Hollandse Duinen plaats. Een week speciaal voor inwoners en bezoekers, vol mogelijkheden om te ervaren hoe uniek en waardevol het gebied is.

Nationaal Park Hollandse Duinen beslaat het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom, van zee tot de laatste landinwaarts gelegen strandwal, met waardevolle natuur, bijzondere landschappen en cultuurhistorie. Maar ook met dorpen, steden en economische bedrijvigheid. De ruim vijftig gebiedspartners bieden inwoners en bezoekers een week vol activiteiten om het gebied te beleven.

Door inwoners en bezoekers te laten ervaren hoe bijzonder het gebied is, krijgen ze naast een leuk uitje, ook de motivatie om het gebied te koesteren. Zo zorgen de gebiedspartners samen met de inwoners en bezoekers voor een veerkrachtig en beleefbaar gebied.

De Week van Nationaal Park Hollandse Duinen staat bol van leuke, interessante activiteiten om kennis te maken met het gebied. Denk aan veldlessen op de Zandmotor, sleepnetvissen in Noordwijk, een excursie naar de bunkers van Rijksdorp en clean-up activiteiten. Liever zelf op pad? Ook dat kan  met de vele ontdek-het-zelf-activiteiten. Bekijk het hele programma via www.nphd.nl/deweekvan.


Voorbereiding op het ouderschap

informatiebijeenkomsten n Vanaf oktober organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiderdorp weer live informatiebijeenkomsten 'Ouderschap en Hechting' met je baby. Deze zijn bedoeld om zwangere vrouwen en hun partners voor te bereiden op het ouderschap.

Moeder of vader worden verandert je leven enorm. Iedereen gaat daar op zijn/haar eigen manier mee om. Deze interactieve bijeenkomst helpt je voorbereiden op het ouderschap. 

Wat betekent het om vader/moeder te worden? Hoe komt je nieuwe leven eruit te zien met een baby? Hoe houdt je aandacht voor je relatie? Wat zijn de verwachtingen over het ouderschap en jullie baby? Hoe kan je je baby vóór en na de geboorte beter leren kennen, betekenis en ontstaan van hechten? Signalen van de baby herkennen? Allemaal onderwerpen die ter sprake zullen komen.

De eerstvolgende informatiebijeenkomst vindt plaats op maandag 4 oktober van 19.30 tot 21.30 uur, in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110, 2253 KA Leiderdorp. Deze bijeenkomst is gratis. Voor meer informatie en aanmelden, ga naar www.cjgcursus.nl.


Cursus voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met geweld in de relatie

GGZ n In september organiseert GGZ Rivierduinen in Leiden de cursus 'Met alle geweld een relatie'. 

Deze cursus is bedoeld voor vrouwen die te maken hebben (gehad) met geweld in hun relatie. Dus ook voor vrouwen die in het recente verleden een relatie hadden met een mishandelende partner en willen voorkomen dat ze weer te maken krijgen met huiselijk geweld. 

De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten van elk 2 uur en wordt gegeven in Leiden, locatie GGZ Rivierduinen, Sandifortdreef 19. Er wordt alleen een kleine bijdrage voor de materiaalkosten gevraagd. Mail voor meer informatie naar preventie@rivierduinen.nl. Kijk op www.rivierduinen.nl/agenda voor meer informatie over voorlichtingsavonden en cursussen bij GGZ Rivierduinen.

Afbeelding