Links een houtpantserjuffer, rechts een tak met littekens waar een houtpantserjuffer eitjes heeft afgezet. | Foto's: Jasper Klapwijk
Links een houtpantserjuffer, rechts een tak met littekens waar een houtpantserjuffer eitjes heeft afgezet. | Foto's: Jasper Klapwijk Foto: Jasper Klapwijk

Houtpantserjuffer

Rond deze tijd van het jaar zijn er nog volop houtpantserjuffers te zien. De houtpantserjuffer is een libellensoort en eenvoudig te herkennen aan het metallic-groen gekleurde achterlijf. 

Als je weet waar je moet kijken, kun je zien dat de juffers nu druk bezig zijn met het afzetten van eitjes. De eitjes worden alleen afgezet op takjes die dichtbij of over het water groeien. Het vrouwtje gebruikt hiervoor een legboor met een zaagrand, zo kan ze de eitjes onder de bast afzetten. 

Niet elke tak is geschikt: de takjes mogen niet te oud zijn, en ze moeten het liefst op een zonnig plekje groeien. De takjes waarop eitjes zijn afgezet zijn goed te herkennen aan een litteken dat het hout vormt nadat er eitjes op zijn afgezet.

Nadat de eitjes op de tak zijn afgezet overwinteren ze onder de bast. In het vroege voorjaar komen de eitjes uit en laten de larven zich in het water vallen. De larven zullen nu zo’n drie maanden in het water leven. Ze leven tussen planten langs oeverranden en eten kleine waterbeestjes. 

Vanaf juni sluipen de volgroeide larven uit het water. Hiervoor zijn planten die boven het water uitsteken belangrijk, zoals bijvoorbeeld riet of krabbenscheer. De larve kruipt omhoog en transformeert uiteindelijk tot de volgroeide houtpantserjuffer die je nog tot en met oktober rond kunt zien vliegen. 




 Voedselbank    zoekt chauffeurs


oproep n De Voedselbank Leiden zoekt per direct enkele nieuwe chauffeurs.

De voedselbank haalt dagelijks voedsel op bij allerlei verschillende leveranciers in de regio. De chauffeurs werken in teams van 2 personen. Het werk is afwisselend en kost één dag per week.

Uiteraard moeten de chauffeurs in het bezit zijn van een rijbewijs BE.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de Voedselbank via e-mail hugoebrouwer@gmail.com.

Afbeelding
De voedselbank haalt dagelijks voedsel op bij allerlei verschillende leveranciers in de regio. | Foto: PR