Voor de meeste honden is brood geen al te best voedsel. | Foto: PHL
Voor de meeste honden is brood geen al te best voedsel. | Foto: PHL Foto: PR

Brood

De scholen zijn weer begonnen! De borden en banieren met die mededeling staan her en der langs de snelweg, dus het zal vast en zeker zo zijn. En nou maar hopen dat de corona-problemen niet snel roet in het eten gooien.

Over eten gooien gesproken, dat is toch wel een dingetje, hoor, zoals dat dan schijnt te heten. Eten weggooien, eigenlijk. Er was ooit een generatie voor wie dat ondenkbaar en volstrekt taboe was, maar die generatie is oud en stram, op zijn best. Jongeren – tja, die hebben de oorlog niet meer meegemaakt…! – lijken aanzienlijk minder moeite te hebben om zo af en toe hun dagelijkse ontbijt, lunch of tussendoortje geheel of gedeeltelijk in de berm te kieperen. Pakjes of losse boterhammen, smakelijk belegd.

En onze honden, die lusten er wel pap van, als je dat zo zeggen kunt. Broodpap dan. Dus als je bij het uitlaten even niet oplet, gaat er hap-slik-weg een bammetje naar binnen. Gevonden in de berm of in de bosjes. Dat is echter helaas niet zonder risico. Immers, voor de meeste honden is brood geen al te best voedsel. Op gluten bijvoorbeeld kunnen honden slecht reageren, met vervelende jeuk en een doffe vacht. En het is geen ramp, maar brood veroorzaakt daarnaast gemakkelijk winderigheid of diarree. En dat scheetjes laten mag je dan keurig flatulentie noemen, het stinkt er heus niet minder om.

Het darmstelsel van de wolf en later onze huishond is er namelijk een van een vleeseter, niet echt geschikt voor de diverse ingrediënten van brood. Trouwens, zie het hondengebit en het is in één blik duidelijk dat die niet is bedoeld voor een sneetje wit of bruin bolletje. Zeker, de eigentijdse viervoeter is geen wilde wolf meer en heeft zich in de loop der eeuwen aangepast, ook in zijn eetgewoonten, maar nog altijd is de hond geen koolhydrateneter. 

. Daar zit wat in. Tegen die reclameslogan is logisch gezien moeilijk iets in te brengen. Maar wat erin zit, is nou precies minder goed en wellicht regelrecht ongezond voor de hond. Dus laat het zelfs bij benadering met onze viervoeters zo ver niet komen: de een zijn brood is de ander zijn dood…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding