Ook op het parkeerterrein bij sporthal De Bloemerd staan enkele oplaadpalen voor elektrische auto's. | Foto: C.v.d.L.
Ook op het parkeerterrein bij sporthal De Bloemerd staan enkele oplaadpalen voor elektrische auto's. | Foto: C.v.d.L. Foto: Corrie van der Laan

Leiderdorp koploper met aantal openbare laadpalen per huishouden

Algemeen

Nergens in Zuid-Holland is het aantal publieke laadpunten voor elektrische auto’s per huishouden in 2020 zo hard gegroeid als in Leiderdorp. In januari 2020 telde de gemeente voor elke 1.000 huishoudens 5,3 laadpalen, in januari 2021 waren dat er 13,4, een toename van 153 procent. 

Daarmee is Leiderdorp met afstand koploper in de provincie. Den Haag staat op nummer 2 met 10,9 publieke laadpalen per 1.000 inwoners. Landelijk gezien doet Leiderdorp het ook uitstekend. Alleen Terschelling en Amstelveel scoren beter met respectievelijk 19,6 en 14,3 laadpalen per 1.000 huishoudens. 

Een en ander blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer op basis van cijfers van de RDW en de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).


Druk op laadpalen neemt toe

Het aantal publieke laadpunten is in heel Nederland flink gegroeid. De dichtheid was begin dit jaar het grootst in Noord- en Zuid-Holland, met 7,5 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens. Toch neemt de druk op de laadpalen toe, zo blijkt uit de analyse van Independer. Het aantal elektrische auto’s op de weg stijgt namelijk veel sneller dan de hoeveelheid publieke laadpunten. Begin 2019 reden er nog 44.984 elektrische auto’s rond in Nederland, maar in twee jaar tijd is dit al uitgegroeid naar 182.481. 

Mensen die hun elektrische auto niet kunnen opladen op eigen terrein zijn afhankelijk van openbare laadpunten. Omdat het aantal laadpunten veel minder snel groeit dan de hoeveelheid elektrische auto’s op de weg, wordt het voor hen steeds lastiger om de auto op te laden. Zo was er begin 2021 gemiddeld één laadpunt per 4,6 elektrische auto’s, terwijl deze twee jaar eerder nog gedeeld werd door 2,2 auto’s.