In het oude Egypte was de hond een belangrijk dier. Deze Hollandse hond voelt zich ook even een koning. | Foto: PR
In het oude Egypte was de hond een belangrijk dier. Deze Hollandse hond voelt zich ook even een koning. | Foto: PR Foto: PR

Hondsdagen

Algemeen

Het was u misschien ontgaan, maar we zitten er wel degelijk nog steeds in. In de periode tussen 20 juli en 20 augustus, de zogeheten Hondsdagen. Maar wat heeft die tijd met honden te maken dan?

Helemaal niets! En in ieder geval houdt het niet in dat het hondenweer zou zijn, want juist die periode is veelal de warmste van het jaar. Vochtig warm en broeierig, met af en toe een stevige bui, dat is typisch voor de Hondsdagen.

Trouwens, dat hondenweer heeft op zijn beurt ook helemaal niets met honden te maken. Dat woord is namelijk een verbastering van ondeweer, wat simpelweg heel slecht weer betekent.

En die Hondsdagen dan? Dat woord kent een heel andere oorsprong en lange geschiedenis. Dan moeten we terug naar het oude Egypte. Daar keken de boeren ieder jaar, juist in juli en augustus, uit naar het moment dat de rivier de Nijl zou overstromen. Dat zou namelijk slib achterlaten en daar wisten die boeren wel raad mee (niet elke overstroming is een ramp…). Natte, vruchtbare grond, goed voor de landbouw! Echter, pakweg 14 dagen voor die overstromingen was ‘s ochtends de ster Sirius te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Canis Major. Oftewel: Grote Hond. Die kondigde de Nijlvloed aan. Vandaar die naam: Hondsdagen.

Een goddelijk dier

In dat oude Egypte werd niet alleen de kat maar ook de hond als heilig dier beschouwd. Een goddelijk dier – en vele hondenvrienden zullen het tot op de dag van vandaag tot op zekere hoogte beamen. Daar bij de Nijl was het voor de komst van de jaarlijkse overstroming geen pretje: weinig water, slechte oogst, insectenplagen. En wie garandeerde dat Grote Hond ooit nog zichtbaar zou zijn? Maar zie, daar verscheen elk jaar die ster toch weer, de boodschapper van de Nijlvloed en vruchtbare tijden. Grote vreugde in de Hondsdagen!

Het oude Egypte is niet meer. Maar boeren, ja, die blijven natuurlijk bestaan. Evenals boerenwijsheden, die zijn zeker zo oud als dat oude Egypte en allicht zelfs van alle tijden. ‘Komen de Hondsdagen met veel regen, dan gaan we slechte tijden tegen. Komen de Hondsdagen helder en klaar, verwacht dan maar een gunstig jaar.’ ‘t Is maar dat u het alvast weet…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding