Nieuw programma LVU

highlights n Het is zomer en hoewel corona weer de kop opsteekt, is het - met respect voor de afstandsregels - toch mogelijk weer cursussen, lezingen en workshops te organiseren. Wat de Volksuniversteit Leiderdorp (LVU) deze zomer en het komende seizoen te bieden heeft, staat in programmaboekje dat binnenkort op de deurmat valt en te lezen is op de website van de LVU. In dit bericht aandacht voor enkele highlights.

Natuurlijk biedt de LVU weer aquarelleren en tekenen en schilderen aan. En, al vanaf half augustus tegen speciale zomertarieven, yoga en bewust bewegen. Uiteraard is er een talenprogramma, met Engels, Frans en Italiaans – maar ook Chinees, Latijn en Klassiek Grieks. Voor mensen die Nederlands willen leren spreken is er ook Dutch for foreigners. Daarnaast zijn er de Leeskringen Nederlandse literatuur en de Leeskring Engelstalige literatuur. En degenen die hun Latijn en Grieks van vroeger willen ophalen kunnen dat in beginnerscursussen maar ook in de cursus Seneca lezen of Homeros lezen doen – in de oorspronkelijke taal uiteraard!

Maar het aanbod is véél breder. Creatieve plantenliefhebbers kunnen in de zomer kennis maken met een workshop Botanisch tekenen en in het najaar een cursus Botanisch tekenen voor beginners volgen. Onder de korte creatieve cursussen valt Nana’s maken maar ook een workshop Van restafval tot kunst.

Boeien kunst en cultuur u? De LVU biedt lezingen aan over Frida Kahlo, Gustav Klimt en Escher. Wist u dat in ons dorp vele jaren lang internationaal bekende keramisten actief waren? U hoort er alles over in de lezing over Keramiek in Leiderdorp, die samen met het Leiderdorps Museum wordt georganiseerd. In de lezing Gouden vrouwen wordt uiteen gezet belangrijk vrouwen in de 17e eeuw waren voor de kunst in ons land. Verder is er is een lezingenserie Onder de rook van de Vesuvius, onder meer over Pompei, en een serie over De archeologie van Ierland. Ook kan worden ingeschreven voor het al enkele keren uitgestelde Programma Moderne Architectuur met bezoeken aan vier musea die óók vanwege hun gebouw interessant zijn.

Wetenschap en techniek krijgen veel aandacht. Zo komt er in het voorjaar een cyclus Alles over het heelal. Voor wie zélf technisch actief wil zijn, zijn er de cursussen Arduino en 3D printen en 3D modellen maken.

Ook in de sector Mens en Maatschappij is het aanbod groot en gevarieerd. Zo zijn, in samenwerking met de EHBO-vereniging Leiderdorp, weer cursussen Reanimatie en AED gebruik geprogrammeerd. Maar ook bijvoorbeeld een cursus filosofie: Het goede leven en de vrije markt. De LVU gaat al vele jaren naar interessante tentoonstellingen, voor een lezing en, na koffie of thee, een rondleiding. Dit seizoen staan onder meer op de agenda: De Azteken en First Americans (Museum van Volkenkunde) en God op aarde: keizer Domitianus (in het RMO).

Nieuw op het gebied van Ontspannen en Bewegen is Stoelyoga, voor ieder die ondanks fysieke beperkingen (of vanachter hun bureau) toch yoga wil blijven doen.


Informatie en aanmelding

Bel of mail voor meer informatie en aanmelding naar (071) 5411732 of info@volksuniversiteitleiderdorp.nl) of kijk op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl. 


Har Meijer signeert

Boek n Leiderdorper Har Meijer, schrijver en voormalig huisarts in Leiden, signeert zondag 18 juli vanaf 10.00 uur zijn nieuwste boek ‘Alleen gelaten’ in cultureel centrum De Schuur aan de Schoollaan 2 in Hoogmade. In het boek, dat als ondertitel heeft ‘Overpeinzingen van een oude geneesheer over twee pandemieën', vergelijkt Meijer de choleratijd van eind 19e eeuw in Leiden met de huidige coronatijd. Een serieus onderwerp maar hij doet het met een flinke dosis humor.

Het boek is voor € 12,50 te koop bij Boekhandel De Kler in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof en natuurlijk ook zondag in De Schuur. De opbrengt gaat geheel naar het fonds voor de herbouw van de afgebrande Onze-Lieve-Vrouwe-Geboortekerk in Hoogmade.


Wisseling in D66-fractie

Politiek n De Leiderdorpse gemeenteraad nam maandagavond 12 juli afscheid van D66-raadslid Ümit Günay. Hij legt zijn raadslidmaatschap neer om meer tijd te hebben voor zijn gezin. Ook wil hij actief bijdragen aan de komende campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Burgemeester Driessen prees hem als een echte volksvertegenwoordiger die een brug wist te slaan tussen groepen Leiderdorpers en de gemeente.

Günay wordt opgevolgd door Joey van Boxsel die maandagavond geïnstalleerd werd. Van Boxsel is een oude bekende, hij was ook raadslid van 2014 tot 2018. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond hij derde op de lijst maar werd gepasseerd door Günay die met voorkeursstemmen in de raad kwam.