De Munnikkenpolder is in het voorjaar een geliefde verzamelplaats voor grutto's. Zouden ze ook nu nog te zien zijn? | Foto: PR
De Munnikkenpolder is in het voorjaar een geliefde verzamelplaats voor grutto's. Zouden ze ook nu nog te zien zijn? | Foto: PR Foto: Picasa

Lijnen en borden moeten kruising veiliger maken

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Bovendien zouden de maatregelen maar een paar jaar nodig zijn, omdat de gemeente Leiden zodra Leidse Ring Noord klaar is de Spanjaardsbrug wil afsluiten voor snelverkeer. Wat het probleem oplost.

Inmiddels zijn we vier maanden verder, blijkt er toch wat extra geld in de gemeentekas te zitten en laat de fietsveiligheid op de kruising Lage Rijndijk-Zijldijk-Splinterlaan-Van der Valk Boumanweg nog steeds veel te wensen over. Vandaar dat de LPL tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag haar motie opnieuw indiende, daarbij gesteund door oppositiepartijen PvdA en GroenLinks.        

Daarop kwam het college met een brief waaruit bleek dat verbetermaatregelen al op stapel stonden. Een brief die eigenlijk al veel eerder verstuurd had kunnen worden, gaf wethouder Willem Joosten (VVD, verkeer) toe, "maar het is me ontschoten." “We zijn in maart al ter plekke gaan kijken en hebben toen geconstateerd dat vooral de belijning op de kruising warrig is.”

Die lijnen op de weg worden voor het eind van de zomervakantie aangepast. Daarnaast komt nog deze week ook aan de linkerkant van de Splinterlaan, goed in de zichtlijn van automobilisten, een extra blauw fietspadbord. Het effect van de maatregelen wordt gemonitord en in oktober geëvalueerd.

LPL, PvdA en GroenLinks besloten daarop hun motie aan te houden en in oktober opnieuw te kijken of deze maatregelen de fietsveiligheid voldoende verbeteren.


Met IVN-gids de polder in

Excursie n Gidsen van natuurorganisatie IVN wandelen op donderdagavond 22 juli tussen 19.30 en 21.00 uur  in de Leiderdorpse  Munnikkenpolder. Alle natuurliefhebbers zijn welkom om mee te gaan.

In de polder kan momenteel volop genoten worden van de natuur en de prachtige vergezichten. Ondanks het hoge water dit voorjaar hebben de visdiefjes gebroed, zijn de jongen er nog? Het is maaitijd, welke planten zijn nog te zien? 

Vanaf 19.15 uur verzamelen gidsen en deelnemers zich onderaan de brug over de A4 in de polder. De opgang naar de brug ligt aan de Willem-Alexanderlaan, schuin tegenover het gemeentehuis. Parkeren kan bij het gemeentehuis. Daarvandaan is het een kleine 10 minuten lopen. De verzamelplek is ook bereikbaar via de Boomgaardlaan. Parkeren kan aan het eind van de weg, ter hoogte van de schaats- en skeelerbaan. Zorg voor voldoende kleding en neem uw eigen kijker mee, want de gidsen kunnen hun kijkers niet uitlenen. Ook worden dit keer geen telescopen gebruikt. 

Wie mee wil lopen, moet zich vooraf aanmelden. Dat kan via e-mail aveermanw@hetnet.nl. Vanwege de snel oplopende coronabesmettingen zijn de organisatoren extra voorzichtig. Er wordt gewandeld in groepjes van maximaal vijf deelnemers per gids en wie dat wil kan natuurlijk een mondkapje dragen. Het zou kunnen dat de gidsen aanpassingen maken; houd na aanmelding uw mail in het oog.