Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE


In de apotheek

Bij de apotheek was de man erbij gaan zitten, haalde het doosje pilletjes voor de dag en zette zijn bril op. “Dit is toch niet te lezen.”

Onmerkbaar had hij de bijsluiter tevoorschijn gehaald en met grote gebaren opengevouwen als een harmonica. Hij deed dat een beetje overdreven, zoals een hengelaar doet die vertelt hoe groot de snoekbaars wel niet was, die hij na een gevecht met gevaar voor eigen leven uit het water had gemept. Zo groot. 

Ik schatte de man op 75/80 jaar. Hij ademde zwaar, geen wonder, hij neigde naar obesitas. Afijn, hij wilde weten welke bijwerkingen het medicijn had. “Waarom gebruiken ze niet nog kleinere lettertjes?”, klonk het schamper. Met de bijsluiter in de gespreide armen, probeerde hij te lezen waar het medicijn voor nodig was en welke complicaties het zou kunnen veroorzaken. Hij las: Beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling, moeilijkheden met slikken of ademhalen, huiduitslag, jeuk of bultjes, donkere urine, verhoogde bloeddruk, rillingen, hoofdpijn, zweten, griepachtige verschijnselen. Hij stopte abrupt. “Wanneer je dit zou lezen, ik zeg ‘zou lezen’, want daar is moed voor nodig, durf je het niet in te nemen. Ook niet met lauw water, ’s morgens vroeg op je nuchtere maag.” Humoristisch bedoeld klonk het toen hij eraan toevoegde: “Eigen bijdrage 385 euro per jaar, vermakelijkheidsbelasting.” 

Hij was naar de huisarts gegaan, omdat hij zich een beetje zorgen maakte over zijn wankele manier van lopen (“Ik lijk wel beschonken”) en gevraagd of dat bij zijn leeftijd hoorde. De dokter schreef een recept uit, knikte hem vertrouwelijk toe en vroeg de volgende patiënt te komen. “Ik heb alle vertrouwen in mijn huisarts, hij heeft ervoor gestudeerd, maar nu ik dit lees…” Hij verscheurde de bijsluiter, gooide de snippers in een bak en vertrok met de woorden: “Weet je wat ik doe? Voor het naar bed gaan neem ik twee citroentjes met suiker en koop een wandelstok, zonder ga ik de deur niet uit.” Hij gaf het doosje met de pillen terug aan de verbouwereerde apothekersassistente en zocht de uitgang, in wankel evenwicht.


Een zomer vol muziek bij MOL

workshops n In de zomervakantie organiseert Stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL) de ZomerMuziekweken. Kinderen in de leeftijdsgroepen 5-6 jaar en 7-10 jaar kunnen een instrument (piano, harp, viool, blokfluit, slagwerk, gitaar) leren bespelen in 3-daagse workshops. Kinderen van 8-12 jaar die al een instrument bespelen, kunnen meedoen aan samenspel in het vakantieorkest of een harp-, gitaar- of blokfluitensemble. Op 19 en 26 juli is er voor kinderen van 5-7 jaar een Muziekverhaal om naar te luisteren en aan mee te doen.

Locatie: Berkenkade 7, 2351 NA Leiderdorp. Meer informatie en aanmelden via www.muzziekonderwijs-leiderdorp.nl.