Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE


Mensen kijken

Klein en lang, dun en dik, charmant uitgedost of qua kleding er met de pet naar gegooid. Een kaal hoofd of een krullenkop. We mogen weer. Wat mogen we weer? Nou, naar mensen kijken. Dat hebben we ruim anderhalf jaar niet gemogen en o zo gemist. 

De run op een rotan terrasstoeltje of eentje waar je een blikken kont of ribbelreet van krijgt, was enorm. De mensen keken er maanden naar uit, alsof een leven zonder een hapje en drankje in de buitenlucht ondraaglijk zou zijn. Natuurlijk is het heerlijk om ontspannen en zorgeloos op terrassen, pleinen en stranden iets te nuttigen, maar onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen op een terras neerstrijken om vooral naar andere mensen te kijken. Wanneer je met z’n tweeën neerstrijkt in de zon en mannen en vrouwen voorbij ziet komen, stoot je elkaar onwillekeurig aan en knik je naar iemand die langs loopt en opvalt. Opvalt door de haast waarmee men kennelijk naar een belangrijke afspraak lijkt te snellen, of juist op een dooie akkertje wandelt, om zich heen kijkt en geniet van wat er te zien is.

Observeren, dat doen we allemaal graag en dan bedenken wat die persoon gaat doen, naar wie of wat hij/zij op weg is. De zomer is de ideale tijd om naar mensen te kijken en je gedachten de vrije loop te laten over waar ze op weg naar toe zijn. Het hoeven niet alleen hollende, wandelende of kuierende mensen te zijn die je in het vizier neemt. Fietsers, scooterrijders en automobilisten die toeterend vrij baan willen hebben, kunnen door hun gedrag je wenkbrauwen doen fronsen. Het levert allemaal gespreksstof op. 

Oh, wat zijn wij nieuwsgierig naar waarom iedereen zich zo druk – of niet druk – maakt. Dat voortdurend wisselende decor biedt je reinste vermaak en is een uitnodiging om die voorbijgangers te beoordelen, louter en alleen op hun lichaamstaal. In Carré zag ik Toon Hermans die in een razend tempo een stuk of tien typetjes voorbij liet komen. Gehaast, drentelend, uitbundig, denkend, lachend, zingend. Toon had ze allemaal voorbij zien komen en geobserveerd toen hij op het terras zat in Zandvoort, Maastricht of waar hij allemaal heeft gewoond. Prachtig en zo herkenbaar.


Muziekweken bij stichting MOL

workshops n Ook dit jaar organiseert stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL) weer muziekweken in de zomervakantie. Kinderen in de leeftijdsgroepen 5-6 jaar en 7-10 jaar kunnen deelnemen aan 3-daagse workshops waarin ze een instrument leren bespelen (piano, harp, viool, blokfluit, slagwerk, gitaar). Als je al een instrument bespeelt kun je in het middagprogramma kun, je meedoen aan samenspel in het vakantieorkest of een harp- of blokfluitensemble. Locatie: Berkenkade 7, 2351NA Leiderdorp.

Meer informatie en aanmelden via www.muzziekonderwijs-leiderdorp.nl