Halfords hoeft niet open op zondag

rechtszaak n Wereldhave, de eigenaar van Winkelhof, mag niet afdwingen dat de winkel van Halfords in het Leiderdorpse winkelcentrum elke zondag open is. Dat heeft de Haagse kantonrechter op 30 juni bepaald.

In augustus vorig jaar kwam Wereldhave met een nieuw huishoudelijk reglement voor de huurders in Winkelhof. Daarin was opgenomen dat alle winkels vanaf september elke zondag open moesten zijn. Wie dat niet deed, zou een boete krijgen. Veel ondernemers waren daar niet blij mee, zeker voor de kleinere winkeliers is het praktisch niet haalbaar de hele week open te zijn. Drie winkeliers spanden in november vorig jaar gezamenlijk een kort geding aan om het besluit van Wereldhave terug te draaien. De rechter bepaalde toen dat iedere zaak apart behandeld moest worden.

De zaak Halfords is nu als eerste behandeld. De kantonrechter oordeelde dat de winkel in fietsen en autoaccessoires niet verplicht kan worden elke zondag open te zijn en dat Wereldhave ook geen boetes kan opleggen als de winkel dicht blijft op zondag.

De zaken van de andere twee winkeliers dienen in september en oktober.