Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE


Eten met opa

Frikandel, patat met ketchup en twee bolletjes vanille-ijs met slagroom. Wat wil mevrouw erbij drinken? Icetea, zonder glas, ook geen rietje.

Eén keer in de maand ga ik met mijn kleindochter ergens eten. Het menu is steevast hetzelfde. Zij geniet ervan en ik nog meer. Het opa-zijn is een feest. Als je mijn kleindochter zou kennen, begrijp je meteen hoe dat komt. Zij is een schatje van 10 jaar en paar maanden. Wanneer wij elkaar zien komt er een lach op onze gezichten en die blijft. Kusje, kusje, kusje.

Hand in hand gaan we naar ons vaste tentje. "Opa, wat ben je opeens grijs geworden, hoe komt dat?" vraagt ze ditmaal meteen. Dat zou best weleens kunnen. Dat zeg ik niet, maar leg uit dat Nederland zondag van Tjsechië heeft verloren en dat die nederlaag hard is aangekomen. "Ik heb nog steeds last van een goede bui", leg ik een beetje raar uit. Last dat wij uit het EK zijn geknikkerd en goedgehumeurd omdat ze zo blij komt aangehuppeld.

Zij gaat ook op voetballen. Frenkie is haar favoriet, ze vindt het ‘oneerlijk’ dat ze het shirt van de club moet dragen en niet dat van Barcelona. Aan tafel vraagt ze honderd uit: Voetballers verdienen veel geld, hè? Waarom ben jij geen voetballer geworden? Was je niet goed genoeg? Ik vertel dat in ‘mijn tijd’ voetballers niet zo best betaald werden en dat ze blij mochten zijn na hun loopbaan een tabakszaak of sportwinkel konden beginnen. Ik zeg dat voetballers van nu niet roken en geen alcohol drinken, dat deed ik wel. "Ik zal nooit roken en nooit drinken", klinkt het vastberaden. "Beloofd." Echt waar? "Beloofd." Op een bierviltje schrijft zij: ‘Ik beloof nooit te zullen roken en drinken'. Datum: 28 juni 2021. Handtekening.

Slim als ze is moet daar wel iets tegenover staan. Ik beloof haar 100 euro wanneer zij op haar achttiende nog niet heeft gerookt en geen alcohol gedronken. "Dat is over acht jaar, opa, leef jij dan nog?" Het ijs wordt gebracht, gelukkig, ik hoef geen antwoord te geven en stop het bierviltje gauw in mijn zak.


Inzameling papier en voedsel

Scheppingskerk n Leiderdorpers kunnen dinsdag 6 juli hun oud papier inleveren bij de Scheppingskerk. Vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Leiderdorp nemen vanaf 7.00 tot 16.30 uur naast oud papier en karton ook houdbare artikelen voor de Voedselbank in ontvangst op het kerkplein aan de Van Poelgeestlaan 2.

Los van de maandelijkse inzameling van houdbare voedingswaren is het ook mogelijk om het voedselkastje aan de andere kant van de Scheppingskerk aan te vullen. Van deze service wordt dankbaar gebruik gemaakt. Mensen die houdbare etenswaren over hebben, helpen zo dorpsgenoten die maar moeilijk kunnen rondkomen.



Afbeelding