In Katwijk dragen de boa's al sinds de zomer van 2020 een bodycam. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
In Katwijk dragen de boa's al sinds de zomer van 2020 een bodycam. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Bodycams voor boa's

veiligheid n De Leiderdorpse boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) krijgen binnenkort bodycams. De kleine camera’s die duidelijk zichtbaar op het lichaam worden gedragen, moeten helpen om agressie en geweld tegen de handhavers tegen te gaan.

Door: Corrie van der Laan

Begin deze maand besloot het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders haar akkoord te geven voor de aanschaf van bodycams. De boa’s krijgen ze liever vandaag dan morgen; ze hebben regelmatig te maken met tegen hen gerichte agressie. Het afgelopen jaar waren er dertien incidenten. Daarbij ging het niet alleen om schelden en verbale bedreigingen. Er was ook verzet bij aanhouding, bedreiging met een mes en een bijna-aanrijding door een auto.

De bodycam neemt beeld en geluid op en wordt, indien mogelijk voorafgegaan door een waarschuwing, door de boa zelf aangezet wanneer hij of zij dit noodzakelijk acht. De camera heeft een zogeheten pre-record functie. Niet alleen worden er beelden opgenomen vanaf het moment dat de aan-knop wordt ingedrukt, ook de 90 seconden die hieraan vooraf gaan, zijn automatisch vastgelegd.

Het is aangetoond dat bodycams negatief gedrag tegen handhavers afremmen en correct gedrag stimuleren. Incidenten die toch plaatsvinden, worden vastgelegd. Zo is achteraf duidelijk wat er precies gebeurd is en in welke context de incidenten plaatsvonden.

De vier bodycams die de gemeente aanschaft, kosten bij elkaar bijna 14.000 euro. De kosten voor licentie en beheer komen op 1.866 euro per jaar. De bodycams worden momenteel getest en ingeregeld.


Facelift voor Statendaalderplein

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Hier komt een brede groenstrook met nog maar één trap. Verder wordt het plein waar nodig opgehoogd en voorzien van nieuwe bankjes, afvalbakken, fietsparkeervoorzieningen en straatverlichting. De trap naar de Florijn wordt een hellingbaan. Voetgangers en fietsers vanaf de Engelendaal krijgen straks een meer logische route het plein op. De boom in het plantvak midden op het plein wordt verplaatst en in de rij leilindes langs de Engelendaal komen er twee bij. Voor de bestrating worden de oude stenen zoveel mogelijk hergebruikt. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Daallin B.V. uit Pijnacker.


Uitgesteld

Het Statendaalderplein had al jaren geleden aangepakt moeten worden maar dat werd steeds uitgesteld vanwege uitbreidings- en bouwplannen van Winkelhof-eigenaar Wereldhave. Nu duidelijk is dat de uitvoering van die plannen voorlopig niet gaat gebeuren, vond het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders het onverantwoord nog langer te wachten met de opknapbeurt. Begin 2020 kwam stedenbouwkundig bureau Urban Sunergy al met een ontwerp voor een bescheiden facelift en in januari stelde de gemeenteraad de daarvoor benodigde 175.000 euro beschikbaar. De raad hoopt op den duur in ieder geval een groot deel van dat geld terug te krijgen van Wereldhave.

Het grootste deel van het werk moet eind juli, voor de start van de bouwvak, klaar zijn. In de nieuwe plantvakken komen voorlopig éénjarig planten. Vanaf eind augustus krijgt het plein de finishing touch; dan worden de bankjes geplaatst. De definitieve beplanting in de plantvakken en het planten van de leilindes gebeurt, vanwege het plantseizoen, in het najaar.

Tijdens de werkzaamheden blijft het plein toegankelijk.


‘Ongerustheid over bomen niet nodig’

eiken n Vorige week toonden enkele Leiderdorpse burgers zich ongerust over de bomen die aan de kant van de Karolusgulden op het Statendaalderplein staan. Pal naast de ca. 45 jaar oude eiken liggen flinke stapels stenen, afkomstig van de opgebroken bestrating en afgebroken oude plantenbakken. Er waren zorgen dat dit de bomen zou beschadigen. Maar volgens toezichthouder Erik van Doorn van de gemeente is die ongerustheid niet nodig. De bomen stonden altijd in grote stenen bakken waardoor de wortelgroei omlaag is gedwongen. De steenhopen liggen buiten de contouren van die bakken en dus niet op de wortels. De stammen van de bomen zijn beschermd met houten ‘jasjes', zoals ook moet volgens de geldende regels. "Ze krijgen het alleen maar beter”, verzekert Van Doorn. "Tot nu toe waren ze omringd door verharding, straks komen ze in een groenstrook te staan.”


Een ingepakte eik met rechts de resten van bestrating en de oude stenen plantenbak. | Foto: C. v,d, Laan