Afbeelding
Foto: Corrie van der Laan

Buitenspelen in de Leyhof

FEESTJE • Nationale Buitenspeeldag 2021, woensdag 9 juni, werd in Leiderdorp een stuk minder uitbundig gevierd dan andere jaren. Maar op het Burchtplein in Leiderdorp had de Bewonersvereniging Leyhof er een echt feestje van gemaakt. Enkele tientallen kinderen genoten volop van een groot springkussen, stoepkrijten, balspelletjes en een Rad van Avontuur (foto) waarbij voor iedereen wat te winnen was. DJ Rolf (www.djrolf.nl) zorgde voor leuke muziek. | Foto: C. v.d. Laan


Bibliotheek biedt hulp bij vragen over de overheid

informatiepunt n In de Leiderdorpse bibliotheek start maandag 21 juni een Informatiepunt Digitale Overheid. Iedereen kan hier terecht met vragen over de overheid.

Die vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over huur- en zorgtoeslag, belasting, rijbewijs, (verkeers)boetes, pensioen of uitkering. Medewerkers van de bibliotheek helpen met het vinden van informatie op internet en verwijzen door naar de juiste instanties.

Behalve in Leiderdorp komt er ook een Informatiepunt Digitale Overheid in de BplusC bibliotheken in de Nieuwstraat en in de Stevenshof in Leiden. Het Informatiepunt Digitale Overheid is gratis, voor iedereen en zonder afspraak te bezoeken. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

De openingstijden van het Informatiepunt zijn:

bibliotheek Leiderdorp (in gebouw De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110) elke maandag, 14.00-16.00 uur; bibliotheek Stevenshof (Trix Terwindtstraat 6, Leiden) elke woensdag, 10.30-12.30 uur; bibliotheek Nieuwstraat (Nieuwstraat 4, Leiden) elke donderdag, 14.00-16.00 uur.


Lezingen en wildplukwandeling bij de LVU

programma n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) vraagt aandacht voor twee interessante lezingen en een bijzondere wandeling.

In de lezing 'Op jacht naar goud en porcelein' gaat het over de speurtocht naar de wrakken van vergane VOC-schepen die beladen waren met een kostbare lading, tegen de achtergrond van de VOC-geschiedenis. Woensdag 23 juni, 19.30 – 21.30 uur.

De LVU organiseert een wildplukwandeling waarin de docente met een groepje deelnemers op zoek gaat naar wilde planten voor de maaltijd. Uitgelegd wordt hoe de planten te herkennen zijn en welke delen gebruikt kunnen worden in de keuken. Ter afsluiting worden er van wilde planten gemaakte hapjes aangeboden. Dinsdagavond 29 juni, 19.30 – 21.30 uur.

Diana de Wild houdt een lezing over de Olympische Spelen. Ook in het oude Griekenland was een overwinning op de Olympische Spelen het hoogst haalbare voor een sporter. De Spelen werden ook toen eens in de vier jaar gehouden en een overwinning leverde veel prestige (en geld!) op. Er zijn echter ook veel verschillen met nu. De wedstrijden vonden als onderdeel van een religieus feest ter ere van Zeus plaats bij de grote Zeustempel in Olympia: sport stond in dienst van de religie. De oude Olympische Spelen waren alleen toe­gankelijk voor Griekse mannen, die geen slaaf waren. En er vallen tegenwoordig geen doden meer tijdens de wedstrijden. Dinsdag 13 juli, 10.00 - 12.00 uur, Leiderdorps Museum, Vronkenlaan 46.

Aanmelden kan via e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl.