Windmolens in Leiderdorpse natuur. Niet doen!

De Leiderdorpse gemeenteraad heeft recent de A4-zone aangewezen als plek waar de mogelijkheid voor plaatsing van windmolens niet zal worden uitgesloten. Dat lijkt logisch, want windmolens langs een snelweg, wie kan daar tegen zijn. Immers, daar verstoren ze het landschap niet en veel geluid is daar ook al aanwezig. Wat de politiek in Leiderdorp er heeft vergeten bij te vertellen, is dat windmolens direct naast de A4 niet kunnen worden gerealiseerd vanwege de daaraan verbonden risico’s en dat het uiteindelijk om plaatsing in de Munnikkenpolder zal gaan. Een recreatiegebied met een inmiddels bovengemiddelde natuurwaarde voor vogels.

Waarom is dit gebied zo van belang voor vogels? De Munnikkenpolder is ingericht als natte natuur. Er zijn diverse diepere en ondiepere watergangen, sloten en greppels die samen met enkele grotere plassen het karakter van de polder bepalen. Een deel van de plassen heeft een dubbelfunctie voor zowel natuur als recreatie, maar in het noordwestelijk deel ligt een wat ondiepere grote plas die in korte tijd bijzonder interessant is geworden voor vogels. Zowel als broed- en voedselgebied maar ook in voor- en najaarstrek als tijdelijk rustgebied. De rietkragen langs de oevers en het gevoerde maaibeheer in dit deel van de polder maken het gebied optimaal voor de vogels. In de 5 jaar na oplevering van deze polder als recreatiegebied zijn er door de seizoenen heen al meer dan 150 verschillende soorten vogels waargenomen. De genoemde plas is in het vroege voorjaar gedurende enkele weken een belangrijke verzamelplaats voor grutto’s alvorens ze naar de broedgebieden vertrekken. Regelmatig verblijven er dan meer dan 500 grutto’s. In de maanden maart en september is de plas een van de grootste slaapplaatsen voor wulpen in Nederland. Ca. 1000 vogels zijn geen uitzondering. In de nazomer weten ook lepelaars en goudplevieren het gebied te vinden. De drooggevallen slik-en zandeilandjes in de plas vormen in het voorjaar en zomer een prima plek voor broedende soorten als visdiefjes, kluten en kleine plevieren. De rietkragen en ruigtes zijn het domein van vogels zoals kleine karekiet en blauwborst en de vochtige graspercelen rondom de plas zijn goed voor broedende kieviten, tureluurs en diverse eenden- en ganzensoorten. Een oeverzwaluwkolonie heeft zich gevestigd in het zuidelijk deel van de polder. Naar schatting broeden er jaarlijks 30 tot 35 verschillende (ook kwetsbare) vogelsoorten in dit gebied.

Samen met de aan de andere kant van de Does gelegen Doeshofpolder en de Bospolder aan de noordkant van de Dwarswetering, vormt de Munnikenpolder een uniek toevluchtsoord voor vogels in ons drukke westen. Veel Leiderdorpers genieten hier dan ook volop van, want waar in de buurt kun je vogels van zo dichtbij bekijken zonder ze te verstoren als hier in de Munnikenpolder.

Veel vogels en windturbines gaan niet samen. Windmolens zorgen voor veel onrust en verstoring en de draaiende wieken vormen een gevaar voor de vogels. Sommige politici beweren dat de natuur dan maar verder de polder in moet schuiven. In de praktijk zal dit niet zomaar kunnen, al was het alleen maar door het sterk verschillend (water)peilbeheer dat in de omliggende polders is gericht op de agrarische bedrijfsvoering en niet op natuur. De meeste politici onderkennen inmiddels de natuurwaarden van deze polder wel, maar dat heeft helaas niet geleid tot een nee tegen de Munnikenpolder als windmolenlocatie. Ik hoop dat dit alsnog verandert.


Ton Renniers, lid van een regionale vogelwerkgroep