Burgemeester Laila Driessen bracht het briljanten paar bloemen en cadeau's namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan
Burgemeester Laila Driessen bracht het briljanten paar bloemen en cadeau's namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Felicitaties voor briljanten paar Pieter en Netty de Mooij-Ras

huwelijksjubileum n Pieter en Netty de Mooij-Ras waren op 2 mei 65 jaar getrouwd. Mede door corona liet het bezoek van burgemeester Laila Driessen enige tijd op zich wachten maar op 2 juni kwam ze langs in het fraaie appartement van het echtpaar om hen namens de gemeente Leiderdorp te feliciteren met hun briljanten huwelijksjubileum.

Pieter de Mooij (90) is geboren en getogen in Haastrecht, bij Gouda, Netty Ras (88) zag het levenslicht in Rotterdam en groeide op in Schiedam. Ze leerden elkaar kennen in 1953, in een ziekenhuis in Soestduinen. “Als je in die tijd in het ziekenhuis terecht kwam, kon je er wel eens lang liggen. En als er dan een leuke verpleegster langskomt, kan het zomaar klikken”, vertelt mijnheer De Mooij daarover.

Mevrouw de Mooij deed toentertijd haar opleiding verpleegkunde in het ziekenhuis. “Jammer genoeg heb ik die nooit afgemaakt, daar heb ik altijd wel spijt van gehad. Het was de beste tijd van mijn werkzame leven.” Waar ze zeker geen spijt van had, was dat ze trouwde met haar Pieter. Dat gebeurde op 2 mei 1956 in Schiedam, ’s ochtend op het gemeentehuis en ’s middags in de Hervormde Kerk.

Het jonge stel woonde de eerste anderhalf jaar na de trouwdag apart van elkaar, ieder bij de eigen ouders. “Er was een enorm woningtekort”, legt mevrouw de Mooij uit. “Je moest getrouwd zijn om in aanmerking te komen voor een woning.” Dat moment kwam na anderhalf jaar, toen ze een zogeheten duplexwoning – een woning die in tweeën is gedeeld – kregen in Leiden. Al snel verhuisden ze naar een flat en daarna naar een eengezinswoning in Oegstgeest.

Zestien jaar geleden kwamen ze naar de Kievitstraat in Leiderdorp, vierenhalf jaar geleden trokken ze in hun huidige senioren appartement. Eerst moesten ze even wennen om tussen ouderen te wonen - ze voelen zichzelf nog helemaal niet zo oud - maar nu hebben ze het uitstekend naar hun zin.


Geridderd

Mijnheer de Mooij was het overgrote deel van zijn werkzame leven in dienst bij de marine, voornamelijk bij het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf (MEOB) in Oegstgeest. Hij startte als elektrotechnicus en heeft zich via heel veel studie verder ontwikkeld. In 1981 werd hij hoofd van de technische dienst en toen hij afscheid nam in 1992 was hij lid van het stafteam. Bij die gelegenheid werd hij geridderd vanwege zijn inzet voor de Koninklijke marine in het algemeen en MEOB in het bijzonder.

De briljanten bruid: “Mijn man is begonnen achter de werkbank en is langzamerhand verder opgeklommen. Daar heb ik echt bewondering voor. Al heb ik ook wel eens gemopperd want hij was heel veel weg voor zijn studies. Begin jaren zestig moest hij zelfs een opleiding doen in Hengelo, toen hadden we een tijdje een weekendhuwelijk.”

Het echtpaar heeft een zoon en een dochter, die geboren zijn in 1957 en 1960. Toen ze wat groter werden, is mevrouw de Mooij vrijwilligerswerk gaan doen in het Alrijne Ziekenhuis - toen nog het Rijnland Ziekenhuis - in Leiderdorp. Met heel veel plezier zorgde ze meer dan twintig jaar onder meer voor de bloemen van de patiënten.


Boottocht

Vanwege corona hebben ze hun 65-ste huwelijksverjaardag nog niet echt gevierd. Maar dat gaat zeker komen, zegt het briljanten paar, dat vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen heeft. "Later in de zomer willen we een boottocht gaan maken met de hele familie.”


Kerkdeuren ook doordeweeks verder open

versoepeling n De deuren van zowel de Dorpskerk als de Scheppingskerk in Leiderdorp gaan deze week verder open.

In het monumentale gebouw aan de Hoofdstraat 19 kunnen ‘s woensdags van 10.00 tot 12.00 uur maximaal dertig bezoekers gebruikmaken van de zogeheten Open Kerk: koffie met een goed gesprek. De Scheppingskerk (Van Poelgeestlaan 2) houdt elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur Open Kerk.

De Protestantse Gemeente Leiderdorp heeft reikhalzend uitgekeken naar deze hervatting van deze doordeweekse activiteiten. Uiteraard gelden bepaalde coronaregels (afstand houden, mondmaskers op, thuisblijven bij klachten en na afloop zittend koffie- of theedrinken) nog steeds, maar gemeenteleden en gasten kunnen elkaar weer wekelijks opzoeken.

Tot nu toe beperkten de doordeweekse activiteiten in de kerkgebouwen zich tot het afgeven van artikelen voor de Voedselbank Leiden en omstreken. Dat kan overigens nog steeds. Aan de straatkant van de Scheppingskerk is bovendien een ‘voedselhuisje’, waaruit mensen houdbaar eten kunnen meenemen dat andere erin hebben geplaatst.

Door de versoepelde hygiëneregels kan de kerk ook weer andere activiteiten ontplooien, zoals catechisatie, verenigingswerk, cursussen, de zogeheten kliederkerk voor jong en oud, ontmoetingsochtenden voor 65-plussers en zomeractiviteiten. Ook de inzameling van oud papier en houdbaar voedsel op de eerste dinsdag van de maand (Scheppingskerk) loopt inmiddels weer. Koorrepetities daarentegen zijn tot nader order uitgesteld. Tijdens de zondagse eredienst zijn inmiddels 60 bezoekers per kerkgebouw toegestaan, die zich vooraf per e-mail of op een speciaal telefoonnummer moeten aanmelden.

Meer inlichtingen: www.pgleiderdorp.nl.


Samen bewegen op muziek tijdens 2e Nationale Balkon Beweegdag

SENIOREN • Het was vrijdag 4 juni extra druk bij het BalkonBewegen aan de Leiderdorpse Brugwacht. Hier doet altijd een trouwe groep van zo’n twaalf tot zestien bewoners mee aan het half uurtje bewegen op muziek, dat gewoonlijk op woensdag plaatsvindt. Maar vorige week was dat verplaatst naar vrijdag, de tweede Nationale Balkon Beweegdag. Behalve de vaste groep konden de organisatoren van Clubhuis de Derde Helft een twintigtal extra ouderen begroeten die enthousiast meebewogen op de muziek waarbij ze de aanwijzingen van fitnesscoach Nathalie Beekman volgden. Een orgel zorgde voor extra entertainment. Na afloop kon wie dat wilde ook nog Oldstar tennis uitproberen, waarbij voormalig toptennisser Tom Okker en burgemeester Laila Driessen het goede voorbeeld gaven (zie ook pagina 3 van deze krant). | Foto: J.P. Kranenburg

Pieter de Mooij en Netty Ras op hun huwelijksdag, 2 mei 1956.
35 senioren beweeg-dansen op de tonen van 'Stop in the name of love'.