Het gele boekje. | Foto: C.v.d.L.
Het gele boekje. | Foto: C.v.d.L. Foto: Corrie van der Laan

Coronahuisartsenpost in Leiderdorp is dicht

gezondheidszorg n Sinds 1 juni is de coronaspoedpost voor patiënten van huisartsen (CSP) bij het Alrijne Ziekenuis in Leiderdorp gesloten. Door de dalende besmettingscijfers is de CSP niet meer nodig.

De spoedpost is in het begin van de coronacrisis opgericht als samenwerking van de huisartsen in de Leidse en Alphense regio (toen nog SHR) en de huisartsen uit de Duin- en Bollenstreek (toen nog DDDB). Doel was om de plotselinge toestroom van covidpatiënten of mensen die werden verdacht van covid zo veilig mogelijk en buiten de wachtkamers voor de andere huisartspatiënten te kunnen zien en later ook te laten testen. De CSP is in één weekeinde opgericht toen de zorgen over besmettingen ineens snel piekten en er nog maar voor één week beschermingsmateriaal was voor het personeel en de artsen. Het tekort aan beschermingsmateriaal was zo acuut dat bewoners uit de streek werden opgeroepen om maskers en brillen te schenken, wat gelukkig ook gebeurde!

De CSP heeft ruim een jaar prima gefunctioneerd en er zijn door de assistenten en artsen vele patiënten getest en behandeld. De samenwerking stelde hoge eisen aan bemensing, veiligheid en bescherming van persoonsgegevens en heeft de samenwerking tussen de huisartsenposten, die al stond gepland, verder versterkt en versneld. Inmiddels zijn de beide organisaties opgegaan in de nieuwe huisartsenpostorganisatie de LIMES per afgelopen 1 januari.

Het succes van de samenwerking is mede mogelijk geweest door regionale samenwerking met de ziekenhuizen, welwillende steun van de zorgverzekeraars en veel extra inzet van personeel van de Limes en de huisartsen en is een mooi voorbeeld van wat er met inventiviteit en doelgerichtheid in tijden van crisis in korte tijd voor elkaar gekregen kan worden.

Martin Schalij, voorzitter raad van Bestuur van het LUMC: “Mede dankzij het zeer snel inrichten van de corona huisartsenpost en de enorme inzet van het personeel is voorkomen dat de ziekenhuizen zijn overlopen!”


Coronacijfers Leiderdorp

In Leiderdorp heeft het wat langer geduurd dan in de rest van de Leidse regio maar de afgelopen twee weken is ook hier een scherpe daling in het aantal nieuwe coronabesmettingen te zien. In week 20 was er nog een piekje met 62 nieuwe besmettingen, maar de week daarna waren het er 18 minder (44) en in de afgelopen week (van maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni) kwamen er slechts 19 nieuwe coronagevallen bij.


Op 14 juni opent GGD speciale stempeltenten

vaccinatiestempel n De GGD Hollands Midden roept op nu niet meer naar de vaccinatielocaties te komen voor een stempel in het gele boekje. Vanaf 14 juni is iedereen welkom op speciale stempellocaties die de GGD zal inrichten voor mensen die met terugwerkende kracht een vaccinatiestempel willen halen. Het is ongelofelijk druk op de vaccinatielocaties en mensen die voor een stempel komen lopen in de weg en frustreren het vaccinatieproces. De GGD Hollands Midden vraagt mensen na 14 juni terug te komen voor een stempel.

Minister Hugo de Jonge zei vorige week dat mensen die gevaccineerd zijn met terugwerkende kracht een stempel voor het gele boekje kunnen halen bij de GGD. Op de zeven vaccinatielocaties in Hollands Midden leidt dit tot grote drukte, lange rijen en chaos op de locaties. Ook het callcenter en de telefoonlijn voor reizigersvaccinatie worden heel veel gebeld over de stempels.

De GGD Hollands Midden vaccineert deze week meer dan tienduizend mensen per dag. Om die grote aantallen goed te kunnen bolwerken zijn er speciale looproutes en balies ingericht. “De mensen die alleen voor een stempel komen lopen in de weg. Er ontstaan tegenstromen op locaties. Wij kunnen niet anders dan mensen wegsturen om ervoor te zorgen dat het vaccineren door kan gaan.”


Speciale stempellocaties

Op dit moment is de GGD bezig aparte stempeltenten te organiseren naast de vaccinatielocaties. Die tenten met het bijbehorende personeel zijn op 14 juni gereed. De GGD Hollands Midden vraagt mensen tot die tijd te wachten op hun stempel. Ook hoopt de GGD dat er vanaf 14 juni gele boekjes op deze locaties te koop zijn.

Het gele boekje is geen officieel vaccinatiebewijs. Het is dan ook geen geldig bewijs voor vliegmaatschappijen en of landen waar u naar toe op vakantie wilt. Een stempel in het gele boekje is alleen voor uw eigen administratie. Het vaccinatiebewijs, dat iedere gevaccineerde ontvangt, is het officiële bewijs. Op dat bewijs staat met welk vaccin u gevaccineerd bent en vindt u het batchnummer van uw vaccin. Het vaccinatiebewijs kunt u in uw gele boekje bewaren.


Green Certificate

Op 1 juli hoopt de EU een Green Certificate in te voeren. Dit is een digitaal certificaat dat in heel Europa geldig is. U kunt dat certificaat ook printen. Op dat Green Certificate staat een QR-code waarmee u kunt bewijzen dat u gevaccineerd bent, negatief zijn getest bent en/of een COVID-besmetting heeft doorgemaakt. Het certificaat wordt straks niet alleen gebruikt om te reizen, maar ook om in Nederland toegang te krijgen tot evenementen, theaters, musea en sportwedstrijden.