In de vitrines van het museum is werk van negen amateurkunstenaars uitgestald. Via het videoscherm zijn dansproducties van choreograaf en componist Jamie de Groot te zien. | Foto: Bob Reidsma
In de vitrines van het museum is werk van negen amateurkunstenaars uitgestald. Via het videoscherm zijn dansproducties van choreograaf en componist Jamie de Groot te zien. | Foto: Bob Reidsma Foto: PR

n Leiderdorps Museum heropent zondag 13 juni

Aftrap met expositie amateurkunstenaars

heropening n De musea mogen weer open. Vanaf zondag 13 juni zal ook het Leiderdorps Museum haar deuren weer openen. Naast de collectie die een afspiegeling vormt van de historie van Leiderdorp en omgeving, onder de titel ‘Weet Waar Je Woont, grepen uit de geschiedenis van Leiderdorp’, is ook hedendaags werk te zien van negen amateurkunstenaars.

In samenwerking met Kunstkring Leiderdorp is in een deel van het museum een expositie ingericht met gevarieerd werk van negen leden van de Kunstkring. In 2018 vond de laatste grote Amateur Kunstenaars Expositie plaats in het Atrium van het gemeentehuis. Deze tweejaarlijkse activiteit kon helaas vanwege corona de afgelopen jaren niet doorgaan. Er was dan ook veel enthousiasme om in het Leiderdorps Museum deze expositie in wat kleinere vorm te organiseren. De variatie is er niet minder om: schilderijen, keramiek en fotografie tot en met prachtige vogels van papier maché.


Dansproducties

Naast het werk van deze kunstenaars zijn op een videoscherm drie dansproducties te zien, uitgevoerd door Dance Company The Kitchen onder leiding van de in Leiderdorp geboren en getogen choreograaf en componist Jamie de Groot. Met zijn werk, vaak op locaties buiten het theater, probeert Jamie de Groot zijn publiek een bijzondere belevingservaring te bieden. Voor meer informatie over kunstenaars en Jamie de Groot: www.kunstkringleiderdorp.nl.

Iedereen is van harte welkom om te zien hoe geschiedenis en hedendaagse kunst ook in het Leiderdorps Museum prima samengaan, zoals in de grotere musea in Nederland. En dat gewoon zo dichtbij.
Het museum is gevestigd aan de Vronkenlaan 46 in Leiderdorp (in een vleugel van Basisschool De Bron). Openingstijden: wo. 13.30 – 16.00 uur; za. 10.30 – 12.30 uur; zo. 14.00 – 16.00 uur of na telefonische afspraak via 06 833 348 48. De wettelijke coronamaatregelen voor musea zijn van kracht.


Rondwandeling over het mooiste bosplantsoen van Leiderdorp

Tekst en foto: Marleen Zuiddam

natuur n Buurtbewoner en heemtuin-deskundige Aad Rijntalder heeft vorige week een rondwandeling met omwonenden gehouden over het Heelblaadjespad. Hij noemt het pad het mooiste bosplantsoen van Leiderdorp, kent geen ander stukje groen in de directe omgeving van huizen waarin zoveel te zien is. Het gonst er van de bijen, vogels kwetteren en vlinders fladderen van bloem tot bloem.

In het vroege voorjaar zagen bewoners kievitsbloemen, bosanemonen, wilde hyacinten, sneeuwklokjes, lenteklokjes, inheemse narcissen en dit jaar voor het eerst gele bostulpen. Nu het bladerdek van de bomen zich meer sluit laat het pad weer andere begroeiing zien. Voor het eerst op het pad is er de groene ossentong met hemelsblauwe bloempjes. De vorig jaar door bewoners gezaaide zwartmoeskervel groeit als kool en zal volgend jaar gele bloemschermen laten zien. Nieuw zijn ook bosandoorn, knikkend nagelkruid, voorjaarszonnebloem en adderwortel.

De grote kaardebol, met bladeren

Op zoek naar het heelblaadjes met Aad Rijntalder.

die aan de onderzijde sterk gekarteld zijn, is ook een nieuwkomer. Aad vertelt dat het een vleesetende plant is. De stand van de bladeren aan de stengel zorgt ervoor dat er zich poeltjes vormen. De plant lokt insecten, door in die poeltjes een sterk geurende, zoet smakende stof af te scheiden. Wanneer insecten ervan drinken raken ze verdooft en verdrinken ze. Het vocht verandert in vloeibare mest die door de kaardenbol weer wordt opgenomen.

Op zoektocht naar het heelblaadjes wijst Rijntalder de bewoners nog op knikkend vogelmelk, heksenkruid, lievevrouwebedstro, bos vergeet-mij-nietjes en verschillende soorten boterbloemen. En aan de oever van het water zien de bewoners dan het plantje waarnaar hun pad is vernoemd, het heelblaadjes. Nu zijn alleen nog de heldergroene, viltig behaarde blaadjes te zien. Over zes weken staan ze vol in bloei en zijn de goudgele bloempjes te bewonderen. Heelblaadjes van vorig jaar zijn te zien op de website www.heelblaadjespad.nl.

Op zoek naar heelblaadjes met Aad.