Tom Okker en Laila Driessen nemen een rustmomentje om te poseren voor de krant. | Foto: J.P. Kranenburg
Tom Okker en Laila Driessen nemen een rustmomentje om te poseren voor de krant. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Tennislegende en burgemeester promoten Oldstar tennis

demonstratie n Nationale tennislegende Tom Okker (77) en de Leiderdorpse burgemeester Laila Driessen (67) lieten vrijdag 4 juni van het begin van de middag bij de Brugwacht in Leiderdorp zien hoe je Oldstar tennis speelt.

Door: Corrie van der Laan

Speciaal voor de gelegenheid was op het binnenterrein van het appartementencomplex een mobiel tenniscourt met opblaasbare boarding aangelegd. Bij Oldstar tennis zijn de standaard tennisregels aangepast om het spel geschikt te maken voor ouderen. Zo wordt een wat grotere en lichtere bal gebruikt die tweemaal mag stuiteren en wordt alleen onderhands geserveerd.


Toptennisser

Dat Tom Okker een aardig balletje slaat, mag duidelijk zijn. Hij is één van Nederlands grootste tennissers aller tijden. In 1968 werd hij professional. Als prof won hij 26 titels en in 1969 stond hij op de derde plek op de wereldranglijst. In het dubbelspel scoorde hij nog hoger met 78 titels en voerde hij in 1978 de wereldranglijst aan. Maar, vertelde hij vrijdag, al is hij met plezier ambassadeur voor Oldstar tennis, je zal hem niet meer zien op de tennisbaan. “Ik ben op mijn 60ste gestopt en eigenlijk mis ik het niet.” Hij richt zich nu op golf en doet aan fitness.

Burgemeester Driessen was vroeger een verdienstelijk amateurtennisster maar speelt ook al jaren niet meer. “Ik moest zelfs een racket lenen.” Ondanks hun ‘roestigheid’ sloegen Okker en Driessen de bal geroutineerd heen en weer. Wat er zo goed uitzag dat ze al snel gezelschap kregen van andere 55-plussers die deze tennisvorm ook eens uit wilden proberen.

De Oldstar tennisdemonstratie was georganiseerd door het Ouderenfond in het kader van de Nationale Balkonbeweegdag (zie ook pagina 9).

Het Leiderdorpse Clubhuis De Derde Helft was gastheer van het evenement.


Arie Janssen beoogd lijsttrekker CU-SGP Leiderdorp

verkiezingen n Het ziet ernaar uit dat Arie Janssen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 de lijst aan gaat voeren van de ChristenUnie-SGP Leiderdorp. Hij wordt dan de opvolger van Geert Schipaanboord.

Net als vier jaar geleden gaan ChristenUnie en SGP in Leiderdorp samen de gemeenteraadsverkiezingen in. Daarbij stonden de partijen voor de uitdaging om een opvolger te zoeken voor SGP-er Geert Schipaanboord, de vorige lijsttrekker en huidige fractievoorzitter. Schipaanboord heeft namelijk aangegeven dat hij, na acht jaar in de raad gezeten te hebben, zijn tijd op een andere manier ten dienste van de samenleving wil gaan besteden.

Een commissie, bestaande uit bestuursleden van de beide partijen en het vertrekkende raadslid Schipaanboord, heeft na gesprekken met diverse leden Arie Janssen (ChristenUnie) voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker. In een brief aan de leden schrijft de commissie: "Met Arie Janssen noemen we u vast geen onbekende naam. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 is hij burgerraadslid in Leiderdorp: eerst voor de CDA-fractie, toen Geert Schipaanboord daar vanuit onze partijen als raadslid in zat, en vanaf 2018 voor onze eigen fractie. In diefunctie bereidt hij dossiers voor, vergadert hij mee met de fractie en voert hij zelf ook het woord in het Politiek Forum. Hierdoor heeft Arie de kennis en ervaring opgedaan die onmisbaar zijn om tijdens de campagne en (naar we hopen) daarna als raadslid de visie van onze partijen naar voren te brengen en Leiderdorp mee te besturen.”

Inmiddels heeft de ledenvergadering van de SGP ingestemd met de voordracht. Als de ledenvergadering van de ChristenUnie ook instemt, zal Arie Janssen bij de verkiezingen van 16 maart 2022 de gezamenlijke lijst aanvoeren.


Gemeenteraad wil onderzoek naar veilig opladen elektrische auto's vanuit eigen woning

politiek n Onderzoek of het mogelijk is elektrische auto’s die geparkeerd staan op de openbare weg op een veilige manier vanuit de eigen woning op te laden. Die opdracht geeft de voltallige Leiderdorpse gemeenteraad mee aan het college van burgemeester en wethouders.

Door: Corrie van der Laan

In Leiderdorp is het niet toegestaan een elektrische auto die niet op eigen terrein staat op te laden met een kabel vanuit het eigen huis. De reden is dat het snoer dan over de stoep loopt, wat teveel struikelgevaar zouden geven. Jammer, vindt de voltallige gemeenteraad, want gebruik van eigen stroom is een stuk goedkoper dan de auto aan een openbare laadpaal leggen. Bovendien kunnen mensen die zonnepanelen hebben zo hun eigen opgewekte elektriciteit gebruiken voor hun elektrische auto En dat kan mensen weer stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen.

Wethouder Rik van Woudenberg (D66, duurzaamheid) beloofde de raad het verlangde onderzoek uit te voeren en de resultaten terug te koppelen.


Het nieuwe normaal

De gemeenteraad ging maandagavond 7 juni unaniem akkoord met de Integrale visie laadinfrastructuur. Daarin staat hoe Leiderdorp ervoor wil zorgen dat er ook in de toekomst voldoende laadpalen in de gemeente zijn voor het groeiende aantal elektrische auto’s. Vanaf 2030 mogen er geen nieuwe auto’s meer verkocht worden die uitlaatgassen uitstoten, wat betekent dat elektrische auto’s in een snel tempo het nieuwe normaal zullen worden. Daarom moeten alle gemeenten op

Prognose: 189 laadpalen nodig in 2025

papier zetten hoe zij ervoor willen zorgen dat er mogelijkheden zijn om die auto’s op te laden, met name voor mensen die dat niet op eigen terrein kunnen doen.

Het aantal openbare laadpalen in de gemeente is de afgelopen jaren al in een rap tempo toegenomen: eind 2017 waren het er acht, eind 2020 stond de teller op tachtig. Volgens de prognoses uit 2018 zijn er in 2025 189 nodig. Voor elke openbare oplaadplaats verdwijnt nu een reguliere parkeerplaats, maar volgens wethouder Van Woudenberg zijn er tot nu toe geen signalen dat dit zorgt voor problemen in de vorm van toename van de parkeerdruk.


Groene stroom

De openbare laadpalen worden in Leiderdorp geplaatst en geëxploiteerd door commerciële partijen. Momenteel zijn dat Allego en PARKnCHARGE. Zij leveren groene stroom, en dat moeten eventuele nieuwe aanbieders ook doen, vind de gemeenteraad. Maandagavond werd unaniem een amendement van het CDA aangenomen om die voorwaarde in de visie vast te leggen.

De Integrale visie laadinfrastructuur wordt elke twee jaar bijgesteld. En dat is ook hard nodig, stelde D66 fractievoorzitter Jeroen Hendriks, want in de energietransitie gaan veranderingen razend snel. "Het is als het maken van een foto van een bewegend object, het is nooit helemaal scherp.”


Arie Janssen. | Foto: PR