De Heere Schouten op 't Joppe.
De Heere Schouten op 't Joppe. Foto: PR

Dierenambulance heeft meer vrijwilligers nodig

Oproep n De in Leiderdorp gevestigde Dierenambulance Regio Leiden heeft dringend behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Het gaat dan om centralisten en mensen die dieren naar opvangen elders in de provincie kunnen vervoeren. Coördinator Yvonne Hijman van de regionale dierenambulance geeft een toelichting:

"Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat ontvangen wij tal van telefoontjes met name over jonge vogels. Veel van die jonge vogels kunnen mensen vaak beter laten zitten, als de ouders nog in de buurt zijn. Dat vraagt veel uitleg van onze centralisten. Nog een dienst opvullen omdat we daarvoor nog niemand hebben, lukt daardoor niet altijd. Daarom zijn we dringend op zoek naar extra centralisten.”

"Kandidaten moet zich realiseren dat het veel van hen vraagt, zowel qua kennis als tact. Niet iedere beller heeft er begrip voor dat onze ambulance niet binnen een kwartier in Voorschoten kan zijn als hij voor een spoedopdracht in Noordwijkerhout is. In totaal hebben wij bij de ambulancedienst en het vogelasiel ruim honderd vrijwilligers actief, maar we komen in deze drukke tijd nog een aantal vrijwilligers tekort".

"Naast centralisten zoeken we ook vrijwilligers, die bij voorkeur met eigen auto dieren naar opvang in Den Haag, Delft en Zoetermeer willen vervoeren. In het bijzonder op zaterdag. Onze opvangcapaciteit voor vogels is helaas te klein en andere wilde dieren mogen wij wel ophalen maar niet houden totdat ze weer uitgezet kunnen worden. Alles wat wij zelf niet kunnen verzorgen moet daardoor dagelijks naar opvang elders worden vervoerd, in het bijzonder vogels naar Den Haag. Op dit moment hebben wij voor de zaterdag nog iemand nodig, die dergelijk ritten kan verzorgen, maar extra hulp mocht iemand op een van de andere dagen verhinderd zijn, is ook welkom. De kilometerkosten kan men declareren".

Informatie hoe te reageren op beide vacatures en over het werk van de Stichting Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden is te vinden op www.dierenambulanceleiden.nl.


De Heere Schouten gaat weer varen over 't Joppe

salonbootje n Het antieke voetveer De Heere Schouten gaat weer in de vaart. Het fraaie salonbootje dat vaart over ’t Joppe is meer dan een jaar aan de kant gebleven, maar vervoert vanaf 12 juni weer passagiers.

In eerste instantie is het scheepje alleen voor groepen tot maximaal acht personen af te huren voor vaartochtjes over de Kagerplassen, maar het is de bedoeling dat de reguliere dienstverlening weer wordt opgepakt vanaf 16 juli. Dan worden wandelaars en andere natuurliefhebbers weer overgezet van de steiger aan het Warmondse recreatie-eiland Koudenhoorn naar de Zwanburgerpolder en de Tengnagel. Ook de opstapplaats aan de Tengnagel bij de Leidse Merenwijk wordt dan in gebruik genomen. Kijk voor meer informatie op www.zwanburgerroute.nl.

Het reserveren van de salonboot voor een zogenaamd Uitje op Maat kan nu al door een bericht te sturen naar plannerdhs@zwanburgerroute.nl.


Leidse Sterrewacht zendt zonsverduistering live uit op YouTube

fenomeen n Donderdag 10 juni tussen 11.19 en 13.31 uur is er – als het weer meewerkt - een gedeeltelijke zonsverduistering te zien boven Nederland. In Canada is de zonsverduistering volledig. De zon verdwijnt daar rond 11.45 uur volledig achter de maan. Een bijzonder fenomeen en de Leidse Sterrewacht heeft een team van drie mensen ter plaatse die daar opnames van maken. Deze worden live uitgezonden via YouTube (kanaal www.youtube.com/watch?v=AzvoAWHRJOs).

Tijdens de anderhalf uur durende uitzending, die begint om 11.00 uur, worden er presentaties en filmpjes getoond en verhalen verteld die met de zon te maken hebben. De uitzending is een samenwerking tussen de Werkgroep Leidse Sterrewacht (WLS), de Leidse Sterrewacht, Kaiser en Camras (Dwingeloo).

In Nederland was de laatste keer dat er een (gedeeltelijke) zonsverduistering te zien was op 20 maart 2015. Bij een zonsverduistering schuift de maan tussen de zon en de aarde door. Bij de zonsverduistering van komende donderdag zal vanuit Nederland gezien ongeveer 17 procent van de zon zo afgeschermd worden. Niet voldoende om het donker te maken, maar goed te zien met het blote - wel goed tegen straling beschermde - oog.

De maan dekt een deel van de zon af.