Afbeelding
Foto: PR

Nieuws van de LVU

programma n Ook in juni biedt de Volksuniversiteit Leiderdorp weer een leuk en leerzaam programma. Hieronder een greep uit het aanbod.

Alles over het heelal in één dag - Een wervelende show met spectaculaire foto’s en video’s voert u mee door het heelal, van ons eigen zonnestelsel naar melkwegstelsels en zwarte gaten. Over Einsteins relativiteitstheorie en de kans op leven elders in het heelal. Een boeiende studiedag op zaterdag 19 juni, 10.00 – 16.00 uur (incl. lunch).


Op jacht naar goud en porselein: de berging van schepen van de VOC - In deze lezing gaat het over de speurtocht naar de wrakken van vergane VOC-schepen die beladen waren met een kostbare lading, tegen de achtergrond van de VOC-geschiedenis. Over de zoektocht, de vondst van de Geldermalsen en de veiling van de lading van dat schip, thee, goud en porselein. In samenwerking met het Leiderdorps Museum, woensdag 23 juni, 19.30 – 21.30 uur.


De Canon van de Lage Landen: Hollandse en Vlaamse meesterwerken 1350-1750 - Het digitaal netwerk CODART is in 1998 opgezet voor museumconservatoren die, waar ook ter wereld, oude kunst uit de Lage Landen beheren. CODART heeft de 'Canon van de Lage Landen' samengesteld, die met de 100 belangrijkste en/of meest interessante werken, een prachtig overzicht van de kunst uit de Lage Landen van 1350 tot 1750. De LVU biedt drie lezingen aan over deze kunst:

1. Onbekend, maar niet meer onbemind. Van werk van bij 'het grote publiek' onbekende kunstenaars is soms de naam van de maker niet eens bekend. Van welke minder bekende ‘Anonymi’ was het werk zo belangwekkend dat zij een plaatsje in de 'erelijst' verdienden? Vrijdag 18 juni, 14.00 – 15.30 uur.

2. Driedimensionale topkunst. Ook driedimensionale kunst kan werkelijk schitterend zijn, zoals de zilveren pronkstukken van de gebroeders Van Vianen, of de bruidshandschoenen uit 1600. Dit en veel meer kan zonder meer gerekend worden tot de meest hoogstaande kunst in de Lage Landen. Vrijdag 25 juni 2021, 14.00 – 15.30 uur.

3. Top of the bill. Welke stukken mochten niet ontbreken in de Codart Canon? Welke stukken van de allergrootste kunstenaars, van wie bijna elk werk een topstuk genoemd kan worden, zijn opgenomen in die lijst? Vrijdag 2 juli 2021, 14.00 – 15.30 uur.


Wildplukwandeling - Vroeger was het heel gewoon om eetbare planten uit het wild te plukken, helaas is deze kennis veelal verloren gegaan. Je gaat met onze docente in de Bloemerd op zoek naar wilde planten. Je leert hoe je de planten kunt herkennen en welke delen je kunt toepassen in de keuken. Ter afsluiting worden er van wilde planten gemaakte hapjes aangeboden. Donderdag 24 juni en dinsdag 29 juni, 19.30 – 21.30 uur.


Informatie en aanmelding: Het bureau van de LVU (Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp) is geopend op maandagochtend (9.00 tot 13.00 uur) en donderdagochtend (9.30 tot 12.30 uur). Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of telefoon (071 5411732). Informatie is ook te vinden op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.


Stadswandeling langs Leidse industriën

Brochure n Rijkert Knoppers en Conny Kalkhoven hebben een wandeltocht van 9 kilometer uitgezet langs restanten van het rijke industriële verleden van de stad Leiden. De tocht is beschreven in de wandelbrochure ‘Stadswandeling langs industriële monumenten in Leiden’, compleet met routekaart en veel wetenswaardigheden

Tot halverwege de twintigste eeuw stond Leiden niet alleen bekend om de lakenindustrie, maar ook om de grote hoeveelheid andere bedrijven, zoals drukkerijen, conservenfabrieken en broodfabrieken. Inmiddels zijn de meeste fabrieken, voor zover nog niet afgebroken, in gebruik voor wonen, cultuur of bedrijf. Deze wandeling leidt langs meer dan twintig erfstukken uit het verleden, waaronder de Meelfabriek de Sleutels, de Dekenfabriek Zaalberg, het Depot der Zuidhollandsche Bierbrouwerij, het Gemaal aan de Geregracht, de fabriek van wollen dekens De Blauwe Klok en De Stadstimmerwerf. Over elke bezienswaardigheid is in beknopte vorm achtergrondinformatie opgenomen.

De brochure (ISBN 978 90 7125 93 6) is uitgeven door de Leidese Uitgeverij Ginkgo en is voor € 4,95 verkrijgbaar bij de Leidse boekhandels en de VVV.