Burgemeester Laila Driessen en wethouder Rik van Woudenberg plaatsten kleurrijke stenen langs het verwonderpad. Op de achtergrond voorzitter Riny Vons van de Stichting Natuurspeeltuin. | Foto J.P. Kranenburg
Burgemeester Laila Driessen en wethouder Rik van Woudenberg plaatsten kleurrijke stenen langs het verwonderpad. Op de achtergrond voorzitter Riny Vons van de Stichting Natuurspeeltuin. | Foto J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Handen uit de mouwen

NLdoet n In het kader van NLdoet-dag, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, hielpen burgemeester Laila Driessen en wethouder Rik van Woudenberg zaterdag 29 mei mee met het verfraaien van het ‘Verwonderpad' in Leiderdorps natuurspeeltuin.

Langs het pad, dat ligt in het 'ontdekbos', komen fantasievolle elementen en kleurige stenen. De stenen zijn geverfd door kinderen van de Leiderdorpse buitenschoolse opvanglocaties en Stichting Nadja, die speelmiddagen organiseert voor kinderen met beperkingen. Het project 'Verwonderpad' is opgezet in het kader van het 10-jarig bestaan van de in park De Bloemerd gelegen natuurspeeltuin en wordt geleid door Marieke van Leeuwen van Fairhups. Het moet in de zomer klaar zijn.


NLdoet, een initiatief van het Oranjefonds, zou eigenlijk in maart al plaatsvinden, maar is door de coronamaatregelen naar eind mei verschoven. Gewoonlijk wordt in Leiderdorp op veel meer plekken geklust, maar alle binnenactiviteiten moesten geschrapt worden.


COV Excelsior collecteert digitaal voor gratis concert

digitaal n Van 28 mei tot en met 5 juni doet de Christelijke Oratoriumvereniging Excelsior Leiderdorp mee aan de Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds die voor de tweede maal noodgedwongen helemaal digitaal is.

COV Excelsior wil de opbrengst van de collecte gebruiken om een feestelijk, voor iedereen toegankelijk en gratis concert te kunnen geven. Wanneer de coronamaatregelen het toestaan, moet dat in november dit jaar plaatsvinden.

Voor meer informatie zie de website www.covexcelsiorleiderdorp.nl of doneer rechtstreeks via de QR-code hiernaast.


Over de Anjeactie

Het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseert al sinds 1946 de Anjeractie. Het is de oudste collecte van Nederland. Het Cultuurfonds doneert de hele netto opbrengst weer aan de organisaties die collecteren. Dit jaar collecteren in totaal 1182 organisaties in het hele land via appjes, mailtjes en (social) media voor lokale cultuur en natuur.


‘Geen ruzie stoken over houtkachels’

groenlinks n Met het barbecueseizoen in aantocht is het goed om stil te staan bij de voor- en nadelen van houtstook. Dat lieten diverse Leiderdorpers zaterdag blijken tijdens een wijkacties van GroenLinks rond de voormalige Menswording. "Maar we zijn hier niet gekomen om ruzie te stoken.’’

Het voornaamste doel van de aanwezigen was om het onderwerp houtkachels op de agenda te zetten. Ook voorstanders van op zijn tijd een gezellig houtvuur toonden zich gevoelig voor het pleidooi van anderen om niet te stoken bij mistig weer. "Dan komt er veel fijnstof vrij", wist een buurtbewoner. "Ik krijg meteen last van mijn longen", meldde een omwonende, "wanneer er in mijn omgeving hout wordt gestookt." "Kan GroenLinks misschien zorgen voor raamposters dat hier niet gestookt mag worden?"

Dat kan en wil de fractie niet. Gemeenteraadslid Marlies van Beek ziet liever dat voor- en tegenstanders van houtstook (binnenshuis en buitenshuis) afspraken met elkaar maken. "Dan denk ik allereerst aan goede voorlichting over dit onderwerp", aldus Van Beek. "Daarnaast kan een afspraak om geen hout te stoken tijdens ongunstige weersomstandigheden wat kou uit de lucht halen."

Ook elders in Nederland ontstaat steeds meer belangstelling voor het onderwerp. Zo wees een omwonende op voorlichtingsbijeenkomsten in de gemeente Nijmegen.

Na de korte bijeenkomst in de open lucht richtte de GroenLinksers hun blikken wat lager. In samenwerking met buurtbewoners ontdeden zij de wijk rond de Menswording van plastic, peuken, rondslingerende mondmaskers en ander afval.

Wie een woonwijk wil voordragen voor een volgende wijkactie kan contact opnemen met fractie-assistent Tim Brouwer de Koning (e-mail tim.ank.bdk@ziggo.nl of telefoon 06-38030152).

GroenLinks politici in gesprek met wijkbewoners. | Foto: PR
Afbeelding