Afbeelding
Foto: PR

PARELTJES VAN DE HEEMTUIN

De Leiderdorpse heemtuin is een halve eeuw geleden aangelegd als onderdeel van park De Houtkamp. Het is zonder twijfel één van de mooiste heemtuinen in het land, met een breed scala aan landschapstypen, ieder met zijn eigen plantensoorten.

Een wandeling door de heemtuin is voor iedereen een aanrader, maar hoe meer je weet over alles wat er groeit en bloeit, hoe leuker het wordt. Daarom belicht heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk in deze rubriek steeds een ander pareltje van de heemtuin.

De prachtschubwortel

In de heemtuin verschijnt in het vroege voorjaar een opvallende plant: de prachtschubwortel (Lathraea clandestina). Rond de voet van verschillende soorten bomen zijn op dit moment grote vlakken met opvallende paarse bloemen te zien.


Parasiet

De prachtschubwortel is een bijzondere plant. Om te overleven parasiteert hij namelijk op de wortels van verschillende soorten bomen. De wortels van de schubwortel maken zich vast aan de wortels van de gastheer en ‘stelen’ zo vocht en voedingstoffen. De eerste bloemen verschijnen meestal in maart, als de sapstroom van bomen op gang komt. In juni verdwijnt de schubwortel weer, om in het volgende voorjaar weer op te komen.


Verrassing

De plant die in onze heemtuin groeit, is in de jaren 80 geschonken door de heemtuin van Amstelveen. Nadat het plantje in Leiderdorp werd gepoot, leek het aanvankelijk te zijn verdwenen. Na een paar jaar verschenen plotseling toch de eerste bloemen! Inmiddels heeft de plant zich kunnen vermeerderen en komt het op steeds meer plekken in de heemtuin voor. Twee jaar geleden ontdekte ik tot mijn verrassing op een andere plek een enorm vlak schubwortel. De plant heeft hier blijkbaar jarenlang stiekem onder de maagdenpalm gegroeid. Dus wie weet groeit de schubwortel op veel meer plekken, en ontsnapt hij ooit zelfs uit de heemtuin!



Weer een bloemrijke entree voor Leythenrode

lions n Afgelopen donderdag - nog net in de laatste regen - hebben tien leden van de Lions Club Leiderdorp Rhijnlandt nieuwe planten gezet in de bakken op het terras van Verpleeghuis Leythenrode. Mooi op tijd, want vanaf dat moment begonnen de zonnige dagen te komen. Het terras ziet er weer kleurrijk uit. Dit tot veel plezier van de bewoners en de bezoekers die hier nu weer heerlijk buiten kunnen zitten.

Lionsclubs hebben tot taak iets voor de gemeenschap te betekenen. Dat kan zowel in financiële als materiële zin zijn.


De prachtschubwortel met z'n opvallende paarse bloemen.
Lions voorzagen de plantenbakken van nieuwe bloemrijke plantjes. | Foto: PR