Afbeelding
Foto: Stigas / RIVM

Teken

Het is weer zover. Elke jaargetijde heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Zo ook het voorjaar. Prachtig natuurlijk, de natuur die fris en fruitig opleeft. Meer groeiend groen, meer bloeiende bloemen. En met een beetje geluk nog lekker zacht weer ook om lang te wandelen, met de hond.

Maar ja: ‘Elk voordeel heb se nadeel’, aldus de omgekeerde diepe wijsheid van Johan Cruijff. Met het voorjaar is het al niet anders. Want niet alleen het groen leeft op, dan doen ook de teken. Die kleine spinachtige diertjes hebben in dat jaargetijde de tijd van hun leven. Vanaf maart, maar zeker in het wat latere voorjaar kunnen teken een behoorlijke plaag zijn, voor mens en dier. Teken komen vooral voor in bossen en struikgewas en hoog gras, maar niet alleen daar: ook gewone tuinen zijn er niet vrij van.

zoeken naar aan gastheer of gastvrouw, zoals dat fraai heet. De werkelijkheid voor de hond is echter aanzienlijk minder aangenaam. Als de teek zich laat vallen op de hond als deze bijvoorbeeld een struik passeert, bijt deze zich vervolgens vast in de huid. Om als een ware dracula wat bloed op te zuigen. Op zichzelf zijn die paar druppeltjes bloed nog niet het ergste. Maar op de plek van de beet kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan, zelfs wel een abces. En dan is de trouwe viervoeter verder van huis. Koorts, gebrek aan eetlust, lusteloosheid zijn zoal de latere gevolgen van een tekenbeet. Maar dan is het al te laat, te ver gevorderd.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, en het na de wandeling even controleren van de hond is dan ook een goed idee. Voelt u een klein knobbeltje of bobbeltje dat geen bobbeltje maar zo’n raar naar beestje blijkt te zijn? Voorzichtig en zorgvuldig weghalen, liefst met een speciaal tekentangetje – haal een dergelijk tangetje in huis, vandaag of morgen op zijn laatst! Want de lol van het mooie voorjaar is er snel vanaf, als u de tekenen van de teken niet verstaat en te laat verslaat…!


Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding