Zo moet de kruising Engelendaal-Oude Spoorbaan er uit gaan zien. | Artist impression Gemeente Leiderdorp, Antea Group, JAM* architecten, foto: Kees Hummel
Zo moet de kruising Engelendaal-Oude Spoorbaan er uit gaan zien. | Artist impression Gemeente Leiderdorp, Antea Group, JAM* architecten, foto: Kees Hummel Foto: Kees Hummel

Colleges akkoord met inrichtingsplan kruising Engelendaal-Oude Spoorbaan

n Bypass naar Rietschans verdwijnt, fiets- en voetgangerstunnel onder Engelendaal, breder fietspad en groenstrook voor boogwoningen

verkeer n De colleges van Leiderdorp en Leiden hebben hun akkoord gegeven aan het plan voor het herinrichting van de kruising Engelendaal-Oude Spoorbaan. De belangrijkste veranderingen ten opzichte van de huidige situatie zijn het verdwijnen van de bypass van de Oude Spoorbaan naar de Rietschans en de aanleg van een fiets- en voetgangerstunnel onder de Engelendaal door. De hele kruising wordt compacter waardoor de weg wat verder van de boogwoningen in de wijk Driegatenbrug komt te liggen.


De reconstructie van het kruispunt Engelendaal is onderdeel van het project Leidse Ring Noord. Deze ringweg leidt doorgaand verkeer om het stadscentrum van Leiden en de dorpskern van Leiderdorp. Het nieuwe inrichtingsplan voor het kruispunt is tot stand gekomen samen met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. De bewoners van de boogwoningen in Driegatenbrug en uit Buitenhof hebben intensief meegedacht.


Groen

Doordat de bypass verdwijnt, komt er ruimte om de kruising iets te verleggen zodat de weg verder van de boogwoningen te liggen. De bewoners hebben in de nieuwe situ-


atie minder last van verkeerslawaai door stil asfalt en een groen geluidscherm. Ook wordt een groenstrook tussen de woningen en de weg aangelegd.

Het geluidscherm aan de kant van Buitenhof wordt vervangen door een afscherming die doorloopt tot aan de brug over de Dwarswatering. In de groene geluidschermen komen openingen voor bijen en andere insecten en voor vogels.


Tunnel

Fietsers rijden in de nieuwe situatie niet meer via de Rietschans maar door een lichte, veilige en rechtstreekse onderdoorgang naar en van Leiden. De tunnel onder de Engelendaal sluit aan op het fietspad aan de zuidkant van de Oude Spoorbaan. Dit fietspad wordt verbreed tot vier meter vanaf de rotonde N445/N446 tot en met de kruising met de Sumatrastraat in Leiden. Daarmee verbetert deze regionale en veelgebruikte fietsroute ook voor recreanten en scholieren uit de richting Oud Ade en Leiderdorp.


Onderdoorgang

De onderdoorgang voor fietsers en voetgangers onder de Oude Spoorbaan aan de oostkant van de Engelendaal blijft bestaan. De tunnel krijgt een opknapbeurt en wordt met een gemetselde wand gekoppeld aan de nieuwe tunnel onder de Engelendaal. Rond de fiets- en voetpaden komen parkstroken met veel nieuwe bomen en planten.


Kosten

De kosten voor de herinrichting van het Leiderdorpse deel van de Leidse Ring Noord zijn ruim 20 miljoen euro. De provincie betaalt daar bijna de helft van en Leiden rond de 7 miljoen. Ook andere overheden dragen bij elkaar ongeveer een miljoen bij. De rekening voor Leiderdorp is 3,5 miljoen euro. Daar komt nog 2,4 miljoen bij voor de vervanging en verbreding van de Dwarswateringbrug en 3 ton voor herstel van de verzakkende damwand bij de boogwoningen maar dat zijn klussen die sowieso gedaan moesten worden en die worden gefinancierd uit andere budgetten.

Het inrichtingsplan voor de kruising wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraden van Leiderdorp en Leiden. Die nemen naar verwachting respectievelijk in juli en september een besluit. Als alles volgens plan gaat, start het werk begin 2023. Het duurt vervolgens zeker een jaar voor alles klaar is.


Tevredenheidsmonitor

Leiden en Leiderdorp hebben een tevredenheidsmonitor opgezet om van inwoners, ondernemers en andere betrokkenen te horen hoe zij het verloop van het Leidse Ring Noord-project ervaren. Iedereen deelnemen aan een online panel via de website leiden.nl/leidsering. Na aanmelding ontvangen deelnemers een aantal keer een kort online vragenformulier.


La Place is weer open

ondernemers n La Place is terug van weg geweest in Leiderdorp. Het restaurant en opende maandag 31 mei opnieuw haar deuren aan de Persant Snoepweg 2.

In december 2017 vestigde La Place zich in Leiderdorp met een selfservice restaurant op de plek van het voormalige AC-restaurant. De formule met veel natuurlijke, dagverse en huisgemaakte producten sloeg aan maar vorig jaar gooide corona roet in het eten. Restaurantketen La Place, onderdeel van supermarktconcern Jumbo, moest 23 van de 80 vestigingen door het hele land sluiten en La Place Leiderdorp was daar één van. Maar nu er betere tijden aanbreken, maakt het restaurant een doorstart onder een nieuwe eigenaar.

Het restaurant biedt ruimte aan 260 gasten, op het terras is plaats voor 109 bezoekers. De aanlegsteiger bij het restaurant wordt opgeknapt, zodat langsvarende boten er kunnen aanmeren. Gasten zijn momenteel dagelijks van 8.00 tot 18.00 uur welkom, tot 5 juli alleen op het terras maar straks ook weer binnen. Zodra dit in verband met corona weer mogelijk is, zijn de deuren tussen 8.00 en 20.30 uur geopend.

Het team van La Place Leiderdorp staat klaar om gasten te ontvangen. | Foto: J.P. Kranenburg