Samen bewegen in de buitenlucht. | Foto: PR
Samen bewegen in de buitenlucht. | Foto: PR Foto: PR

De LVU gaat weer open

educatie n Hoewel het bij het ter perse gaan van deze krant nog niet helemaal vast staat, gaat de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) ervan uit dat vanaf woensdag 9 juni de cursussen weer ‘gewoon’ in een van de lesruimten gegeven kunnen worden. En er staat een flink aantal interessante, leerzame, gezellige en sportieve cursussen op de agenda. Hieronder een selectie.

Rondwandeling langs ‘Bagage’ - ‘Bagage’ is een bijzonder monument voor de uit Leiden gedeporteerde en vermoorde Joden. Zes natuurstenen koffers, naar vooroorlogse modellen, staan op vijf verschillende locaties met historische betekenis in de stad. U wandelt langs de koffers en onderweg hoort u het verhaal van Lotte Adler, gedeporteerd uit het Joodse Weeshuis. Zondag 6 juni, 14.30 – ca. 16.30 uur, start bij de Synagoge, Levendaal 16 Leiden.

Bewerk je videofilmpjes met Hitfilm - Maak van je filmpjes van vakantie of een feestje een professionele videoproductie! Je leert hoe je dat doet met Hitfilm Express, een gratis videobewerkingsprogramma, dat geschikt is voor zowel de beginner als de gevorderde videobewerker. De eerste van drie lessen is op woensdag 9 juni 2021, 19.30 – 21.30 uur.

Handletteren 1.0 - Cursus voor beginners - Handletteren is het tekenen van sierlijke letters in allerlei stijlen. Anders dan bij kalligrafie schrijf je de letters niet, je tekent ze. Je hoeft dus voor handletteren helemaal niet mooi te kunnen schrijven. Je maakt kennis met verschillende technieken en soorten letters om schetsen op papier uit te werken tot o.a. wenskaarten en posters. De cursus (6 lessen) start op woensdag 9 juni, 19.30 – 21.30 uur

Sumi-e Japanese Ink Brush Painting - Sumi-e, geworteld in Zen, is de traditionele Japanse manier om met inkt te schilderen. Je gebruikt zwarte inkt en soms ook een beetje van andere pigmenten. Door bijmengen van water kun je schakeringen en schaduw aanbrengen of kleuren in elkaar laten overvloeien of vervagen. Anders dan bij westerse werkwijzen is in Sumi-e is ‘de schoonheid van open ruimte’ in de schildering van groot belang. De cursus (4 lessen, ieder met een eigen thema) is in het Engels. Start: woensdag 9 juni, 13.00 – 15.00 uur.

Krijtbord tekenen - Wil je graag op een krijtbord leren schrijven? Of wil je als ondernemer graag een stoepbord dat opvalt? In deze workshop leer je hoe je jouw product opvallend en strak op je krijtbord tekent. En hoe je op een simpele manier tekeningen maakt die er verbluffend uitzien! Zó laat je klanten goed zien wat je verkoopt en trek je ze over de drempel. Zaterdag 12 juni, 10.00 – 13.00 uur.


Informatie en aanmelding: Het bureau van de LVU (Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp) is geopend op maandagochtend (9.00 tot 13.00 uur) en donderdagochtend (9.30 tot 12.30 uur). Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of telefoon (071 5411732). Zie ook www.volksuniversiteitleiderdorp.nl.

Vitalityclub Leiderdorp weer begonnen

vijftigplussers n De Vitality Club Leiderdorp is na ruim een half jaar gedwongen inactiviteit weer in beweging. Als gevolg van de corona maatregelen hebben de deelnemers vanaf november 2020 niet meer kunnen sporten. Maar dankzij de huidige versoepelingen is het nu weer mogelijk.

Onder de enthousiaste leiding van coaches Bea Roest en Henk van Driel heeft een twintigtal vijftigplussers sinds afgelopen vrijdag de sportieve draad weer opgepakt. Ook na deze tweede lockdown – vorig voorjaar moest vanwege corona ook tijdelijk worden gestopt - blijkt de Vitality Club Leiderdorp springlevend getuige het hernieuwde enthousiasme van de deelnemers.

De club bestaat sinds september 2019. Doel is mensen gezond en gelukkig oud te laten worden door in de buitenlucht samen te sporten en te bewegen. Deelnemers doen dat op eigen niveau op dinsdag en vrijdag van 09.00 tot 10.00 uur op het veldje in 't Heerlijk Recht (Windrust). Kosten: één euro per week. Belangstellenden hoeven zich niet aan te melden en kunnen gewoon een keertje meedoen.