Het nieuwe deel van de begraafplaats met achteraan een urnenmuur.  | Foto: J.P. Kranenburg
Het nieuwe deel van de begraafplaats met achteraan een urnenmuur. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Graf in Leiderdorp wordt per 2022 veel goedkoper

n Gemeente wil naar middenmoot met grafkosten

aanpassingen n Dit jaar is de Algemene Begraafplaats in Leiderdorp volgens het jaarlijkse onderzoek van uitvaartondernemer Monuta nog de op één na duurste begraafplaats in het land. Maar dat gaat veranderen. Het college van burgemeester en wethouders wil er met een serie aanpassingen voor zorgen dat de gemeente qua grafkosten in de middenmoot terecht komt.

Door: Corrie van der Laan

Een particulier graf op de begraafplaats aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp kost bijna 8.200 euro, terwijl de grafkosten in Zuid-Holland gemiddeld net boven de 4.100 euro liggen. De ChristenUnie-SGP in de Leiderdorpse gemeenteraad dringt al jaren op aan op verlaging van de Leiderdorpse grafkosten.

Een belangrijke reden voor de hoge bedragen in Leiderdorp is dat alleen graven gereserveerd kunnen worden waarin plek is voor drie overledenen en dat er een vaste termijn van dertig jaar is. B en W willen dat per 2022 veranderen, zo schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad. Dan kan ook gekozen worden voor een tweediep graf en voor een termijn van twintig jaar. Het tarief daarvoor wordt 5.300 euro. Tot en met 2025 zal Leiderdorp bovendien de tarieven niet indexeren. Omdat dit in de omliggende gemeenten wel gebeurt, met zo’n 100 euro per jaar, zal Leiderdorp vanzelf naar het regionale gemiddelde opschuiven, verwachten B en W.

Ook de kosten voor een algemeen graf gaan aanzienlijk omlaag, Nu wordt voor een algemeen graf voor een periode van vijftien jaar 2.920 euro gerekend, dat wordt 1.490 euro voor een periode van tien jaar.

Daarnaast wordt het begraaftarief voor een kind verlaagd. In Leiderdorp is dat nu vrijwel even duur als een volwassen graf. Vanaf volgend jaar wordt, zoals elders in het land zeer gebruikelijk is, een gereduceerd tarief van 25 procent voor kinderen tot 1 jaar en van 50 procent voor kinderen van 1 tot 12 jaar ingevoerd.

Een plekje in de urnenmuur wordt wel wat duurder. Dat gaat van 3.578 euro naar 3.850 euro voor een periode van twintig jaar.

De nieuwe tarieven betekenen dat het jaarlijkse verlies op de begraafplaats, dat nu zo'n 120.000 euro is, nog iets zal groeien. Vanaf 2030 neemt het verlies weer wat af doordat de opbrengsten dan als gevolg van de vergrijzing zullen stijgen, zo is de verwachting. Al zal de gemeente altijd flink moeten blijven toeleggen op de begraafplaats.