Afbeelding
Foto: Tobias Dander

Stop met die controledwang

Onze huidige tijd wordt gedomineerd door een oeverloze controledwang van onze overheden, vaak ingegeven door argwaan en achterdocht. Een prachtig voorbeeld is het chippen van onze minicontainers.

Op de voorpagina van het Leiderdorps Weekblad van 12 mei lees ik de antwoorden van B&W omtrent het doel van deze operatie. De gemeente beoogt inzicht te krijgen in het aantal in omloop zijnde containers, een betere route planning van de vuilniswagens, het vermijden van het legen van ‘illegale’ containers en met goedkeuring van de gemeenteraad zouden de chips in de nabije toekomst ook nog andere nuttige gegevens kunnen opleveren.

De argumenten van B&W lijken mij werkelijk van uiterst futiel belang, alsof grosso-modo die gegevens al niet bekend zijn en er zo enorm veel misbruik gemaakt wordt van het legen van illegale containers. Samen met de nutteloze papier container (zijn er niet meer dan voldoende inzamel grond containers) lijkt de gemeente de werkelijke reden van het chippen te versluieren.

Gemeente: welke andere toekomstige doeleinden van het gebruik van de chip staat u voor ogen? Is dat in het kader van de vervuiler betaalt of in het kader van een oeverloze controledwang of......?

Beide redenen lijken mij voor de burger van generlei waarde en kosten ons containerbakken met geld. Besteed het beter, zou ik zeggen.

                                        Kees van Schie, Leiderdorp


Gemeente, wip zelf ook tegels!

Via onder meer het Leiderdorps Weekblad roept de gemeente haar inwoners op om tegels uit hun tuin te wippen en er plantjes voor in de plaats te zetten. Die oproep is mij uit het hart gegrepen. Teveel tuintjes zijn versteend, het is een hopeloos fantasieloze trend. Terwijl groene tuinen juist beter zijn voor de biodiversiteit (planten, insecten, diertjes), het afvoeren van regenwater en het temperen van hitte. Bovendien voelen de meeste mensen zich beter in een groene omgeving.

Goed dus, die oproep van de gemeente om mee te doen aan deze actie. Maar… hoe zit het met de eigen voortuin van de gemeente, voor het gemeentehuis? Een bestrate stoep van zo’n 7 meter! (foto links). Naast het gemeentehuis is de stoep zelfs nog breder (foto rechts). Af en toe een beetje onderhoud mag geen argument zijn om er wat groens te planten, anders mag je het ook niet aan je inwoners vragen. Dus gemeente, geef het goede voorbeeld en wip zelf ook een paar tegels!

                                        Tobias Dander




Afbeelding