Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE


Wolkenkrabbers?

Tot 2030 zijn er in Nederland elk jaar 100.000 woningen nodig. Om de huidige woningnood in één keer radicaal op te lossen, zouden nu 330.000 woningen beschikbaar moeten zijn. Dat aantal wordt dus bij lange na niet gehaald.

In Leiderdorp is er ook een tekort aan huizen, sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en goedkope koopwoningen. De gemeente denkt de oplossing te weten door woontorens te bouwen.

De uitvoering van haar ideeën is geen gelopen race. Aan kritiek geen gebrek. Er is nogal tegenstand tegen hoogbouw, zo bleek tijdens een digitale inspreekavond. Men heeft visioenen van torenhoge appartementencomplexen, van wolkenkrabbers, ze wanen zich al in New York.

Nu is Leiderdorp wel wat gewend waar het hoogbouw betreft. Aan de Laan van Berendrecht en Leidsedreef verrezen al complexen die er qua hoogte mogen zijn. Bij gebrek aan bouwlocaties blijven weinig opties over dan maar de lucht in te gaan. Bijna iedereen zal het met die conclusie eens zijn. "Maar niet bij mij in de buurt", voegen ze daar aan toe. "Ik moet er niet aan denken last van schaduw te krijgen of toenemend verkeer."

Er zijn er die het dorpse karakter van Leidendorp willen behouden. Maar Leiderdorp – op weg naar 30.000 inwoners – is allang geen dorp meer. Het wordt nog een hele discussie voordat de eerste palen de grond ingaan. Maar waarom tegenstribbelen? Over een jaar of tien weten we niet beter. Dan is Leiderdorp een wijk van Leiden geworden. Dan wenkt vanaf de A4 de skyline van de Sleutelstad, torenhoge gebouwen aan de randen van wat ooit Leiderdorp heette.

Aan onderling contact geen gebrek. Wanneer dan de mensen met de lift naar de zoveelste etage, richting wolkendek, zoeven is er voldoende gelegenheid voor een praatje. Wen alvast aan dat idee.

Hoe dan ook. Het blijft er goed wonen. Een paar minuten fietsen en je kunt al genieten van de westrand van het Groene Hart, met veel groen, open polders met volop ruimte voor de natuur.


Alzheimer Café

Wijkteam n In het digitale Alzheimer Café van donderdagavond 20 mei wordt uitleg gegeven over het Sociaal Wijkteam en wat dat kan betekenen voor mensen met Alzheimer en hun naasten.

Als mensen thuis wonen met dementie kan er een situatie ontstaan waarin hulp nodig is. Het wijkteam helpt om die hulp te vinden. Het wijkteam is op de hoogte van vormen van dagbesteding, die voor mensen met dementie worden georganiseerd. Ook bieden ze steun aan mantelzorgers.

Opgeven voor het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest kan door een e-mail te zenden naar contact@alzcafeleiden.nl. Daarna wordt de registratielink toegezonden.