Windmolens in Leiderdorp

Als u ook wel eens door de Munnikkenpolder wandelt of fietst, zult u, net als ik, het gevoel hebben dat hier een stuk natuur is gerealiseerd waar wij Leiderdorpers blij mee en trots op kunnen zijn, mede omdat de Boterhuispolder (met reden) zo lang in het voorjaar voor wandelaars en fietsers dicht is.

Maar realiseert u zich wel dat dit bedreigd wordt door plannen om in de Munnikkenpolder windmolens te plaatsen! Dit zal afbreuk doen aan het natuurlijke karakter, dat nu, ondanks de ligging zo dicht bij de A4, volop aanwezig is. Het is ook, zoals we al wandelend en fietsend kunnen zien, een belangrijke thuishaven en doortrekhaven geworden voor vele vogels. Dit alles zal wreed verstoord worden als de gemeenteraad zal besluiten om windmolens in deze mooie polder te realiseren. Wij Leiderdorpers moeten ons ook realiseren dat het niet alleen gaat om de directe beleving in de polder: de hoge molens zullen voor het Heerlijke Recht, maar ook voor de bewoners aan de westkant van de A4 een bron van vooral horizonvervuiling en ook geluidsoverlast zijn.

Dit alles wordt beschreven in het plan RET: Regionale Energie Transitie van Holland Rijnland, en wordt besproken in het politiek forum van 25 mei en komt voor besluitvorming in de raad van 1 juni. Alle stukken zijn te vinden op https://wijzijnon.nl/documenten/res-1-0

Ik roep alle politieke partijen in de gemeenteraad op om hun verantwoordelijkheid te nemen om in het belang van de Leiderdorpers hun uiterste best te doen om deze polder zo puur mogelijk voor de natuur te bewaren. Leiderdorpers, wees alert, de besluitvorming komt er snel aan en is bepalend voor de toekomst van ons dorp!


Guus Lycklama à Nijeholt, Leiderdorp



Slikken of Stikken

Veel bedrijven hebben te maken met stagnering van hun high tech toepassingen. Reden hiervoor is een gebrek aan toelevering van chips. De gemeente Leiderdorp heeft hier geen last van en gaat onze vuilcontainers voorzien van een chip. Zo staat te lezen in de brief van april 2021. Er wordt in deze (informatie)brief niets hierover uitgelegd of geïnformeerd. Op deze wijze hoopt de gemeente ons te informeren. Jammer, een slechte brief en een gemiste kans. Ik kan de gedachte van “Big Brother” niet meer onderdrukken.

Verder zou ik meer papier en karton gaan inzamelen als ik zelf een minicontainer zou hebben. Wij hebben een papiercontainer om de hoek en als ik meer papier wil verzamelen moet ik bomen omzagen. Wederom een bekrompen en paternalistische actie van de gemeente. U begrijpt, er gaat nog wat gebeuren, maar de gemeente Leiderdorp staat nu al met 2 – 0 achter.

Een voorbeeld van wat ons mogelijk te wachten staat;

• Eind april 2021 een brief waarin, zonder uitleg of informatie, staat dat we op korte termijn een chip krijgen in onze afvalcontainer.

Wat nu?

• De gemeente krijgt informatie hoe vaak wij de container in de straat aanbieden;

• De gemeente kan uw afval wegen (zoals in Zoeterwoude al gebeurt);

• De gemeente krijgt informatie hoe wij ons afval scheiden;

• De gemeente geeft u tips om het afval beter te scheiden;

• De gemeente geeft u een waarschuwing in geval uw afval onvoldoende gescheiden is;

• De gemeente bestraft u met een boete nadat u het afval niet voldoende gescheiden heeft.

Krijgt u het al benauwd? Verzin ik dit allemaal? Helaas, in verschillende gemeenten in het oosten van het land is dit werkelijkheid.

Voor alle duidelijkheid, weigeren van de chip is geen optie. Indien uw minicontainer niet gechipt is, dan zal deze in de toekomst ook niet geleegd worden. Belangrijker is, dat onze gemeente steeds meer data krijgt, waar u en ik nooit toestemming voor hebben gegeven. Deze data wordt tevens nog jaren bewaard.

Natuurlijk zijn er voordelen, die mogen niet onbenoemd blijven. Zo kan het zijn dat ik mijn groenbak in de winter een keer niet aan de weg zet. Dat wil de gemeente natuurlijk graag weten. Afgelopen winter is dit 2x gebeurd. Met deze informatie kan de logistiek inzake het afval ophalen drastisch aangepast worden en gaan wij minder belasting betalen.


Dick van Zuijlen, Leiderdorp