Hoe ondersteun je je hoogbegaafde kind? Daarover gaat de CJG lezing van 7 juni.  | Foto: PR
Hoe ondersteun je je hoogbegaafde kind? Daarover gaat de CJG lezing van 7 juni. | Foto: PR Foto: PR

Kamers met aandacht gezocht voor jongeren

zoektocht n In de Leidse regiogemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude is een zoektocht gaande naar zogenoemde Kamers met aandacht. Deze kamers zijn bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar die de jeugdzorg verlaten maar nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. De gemeentes zoeken samen met jeugdhulpaanbieders kamers bij particulieren.

Iedereen die dat wil, kan een kamer met aandacht aanbieden en iedere woonruimte kan een kamer met aandacht worden. Dat kan een zolderkamer bij een gezin zijn, een kamer bij een ouder echtpaar of een kamer boven een winkel of in een studentenhuis. Voorwaarden zijn wel dat de jongere de kamer voor minimaal een jaar kan gebruiken en dat de huurprijs maximaal de prijs is die volgens de huurcommissie voor de desbetreffende kamer kan worden gevraagd.

De jongere krijgt begeleiding van een professionele hulpverlener. Met wat persoonlijke aandacht van de verhuurder of inwonende huisgenoten bouwt hij of zij een eigen netwerk op om op terug te kunnen vallen. Totdat de jongere uiteindelijk op eigen benen kan staan.


Zorgvuldige match

De verhuurder en de jongere worden zorgvuldig gematcht. De verhuurder bepaalt zelf hoeveel ‘aandacht’ hij of zij wil bieden en overlegt met de coördinator van Kamers met aandacht op welke manier dit gebeurt. De jongeren om wie het gaat, kunnen de huur maandelijks voldoen, hebben een dagbesteding en geen verslavingsproblematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat.

Het gaat om een proef van twee jaar waarin Stichting Kamers met Aandacht samen met zorgaanbieders Cardea, Prodeba, de Horizon, Impegno en Aemosa op zoek gaat naar minimaal tien kamers voor jongeren in de Leidse regio. Het doel is dat de jongeren na deze periode voldoende vaardigheden en een netwerk hebben opgebouwd om helemaal zelfstandig te kunnen wonen.

Meer informatie en aanmeldformulieren voor zowel jongeren als potentiële verhuurders zijn te vinden op www.kamersmetaandacht.nl.


Lezing voor ouders van hoogbegaafde kinderen

CJG n Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiden organiseert op 7 juni de online CJG-lezing 'Help! Mijn kind is hoogbegaafd', voor ouders van (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen.

Kinderen met (hoog)begaafdheid reageren vaak anders dan andere kinderen. Als je weet hoe dat komt, kun je je gedrag hierop aanpassen. Tijdens de lezing bespreken we hoe je dat kunt doen.

Hoe kun je zien dat je kind hoogbegaafd is? Waarom is samenwerking tussen jou en school belangrijk? Welke rol hebben andere mensen in de omgeving van je kind? Welke invloed heeft het brein op het leren van je kind.

De ouders krijgen informatie over hoogbegaafdheid en over hoe ze hun kind met (hoog)begaafdheid het best kunt ondersteunen.

De online CJG-lezing via Zoom is op maandag 7 juni 2021 van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten zijn € 5,00 per persoon, ouderparen 10 procent korting. Voor aanmelden of meer informatie: www.cjgcursus.nl