Norah is dolgelukkig met haar ‘nieuwe‘ ruitjesjas.
Norah is dolgelukkig met haar ‘nieuwe‘ ruitjesjas. Foto: Marieke van Leeuwen

Circulaire economie naast de deur

Al tijden geef ik kleding door aan anderen, mijn eigen kleding maar ook die van de meiden. Ik hoop altijd dat de spullen die ik koop een zo lang mogelijk leven hebben omdat er dan minder nieuw gekocht en dus ook minder nieuw geproduceerd hoeft te worden. Verkopen op marktplaats doe ik weleens maar in drukke periodes vind ik dit meestal te veel werk. Ik verzend pakketjes te laat en reageer niet op tijd op berichten. Alles naar de kringloop brengen voelt ook niet goed want ik weet hoeveel zij tegenwoordig ontvangen, ze weten soms niet eens meer waar ze het moeten laten. Daarnaast waren de winkels natuurlijk dicht de afgelopen periode.


De Tas

Toen kwam daar de vraag van een vriendin of ik mee wil de doen met ‘De Tas’. “De Tas?”, vroeg ik haar. Het blijkt een tas waar kleding in rond gaat. Je krijgt een tas met kleding, haalt eruit wat je kan gebruiken, vult aan als je zelf iets niet meer nodig hebt en geeft de tas weer door aan de volgende op de lijst. Zo heb ik de afgelopen maanden al heel wat kleding stukken kunnen ruilen.

Door op deze manier mee te doen aan een circulaire economie ben ik zo duurzaam mogelijk bezig. Het is dichtbij huis, dus geen uitstoot door vervoer. Kleding wordt hergebruikt en zo mogelijk nog een keer doorgegeven aan mensen die de kleding ook echt willen hebben.

Nog steeds belandt goede kleding op de brandstapel omdat we met z’n allen veel te veel produceren en kopen. Recyclen is vaak nog te duur omdat andere prijzen laag worden gehouden en sowieso minder eco-vriendelijk dan hergebruik.

Ik ben heel blij met dit initiatief bij mij in de buurt, zeker voor Norah en Jolie blijf ik toch altijd op zoek naar ‘nieuwe' tweedehands kleding. Zij vinden het ook geweldig om zo'n tas door te spitten en ze leren gelijk hoe belangrijk en fijn het is om hun eigen spullen weer door te geven.