NK Tegelwippen: maak Leiderdorp wat groener

wedstrijd n Leiderdorp doet dit jaar voor de eerste keer mee aan het NK Tegelwippen. Doel van de wedstrijd tussen gemeenten is om meer groen in tuinen te krijgen door tegels te vervangen door planten.

Om de bewoners te stimuleren hun tuin te ‘ontstenen’ hebben de gemeente Leiderdorp en Ranzijn tuin & dier een bijzondere Moederdagactie georganiseerd. Op zaterdagochtend 8 mei kunnen Leiderdorpers ‘gewipte’ tuintegels (bij elkaar moeten die minimaal 60 vierkante centimeter meten) inleveren bij de milieustraat aan de Simon Smitweg. In ruil daarvoor krijgen ze een cadeaubon van Ranzijn, waarmee planten gekocht kunnen worden.

Het inleveren van de tuintegels kan aanstaan zaterdag (de dag voor Moederdag) tussen 10.00 uur en 12.00 uur, zo lang als de voorraad van de bonnen strekt. Als er nog bonnen beschikbaar zijn, kunnen de tegels ook na 8 mei nog bij de Leiderdorpse milieustraat ingeleverd worden.

Iedereen die tegels – al is het er maar ééntje – uit de tuin verwijdert, wordt gevraagd dat te melden via de website nk-tegelwippen.nl/meedoen/. Ze worden dan opgeteld bij het aantal gewipte tegels in de hele gemeente.


WAAROM TEGELWIPPEN

Vergroenen van tuinen is hard nodig in verband met de klimaatverandering. Het weer toont steeds meer extremen: perioden met hitte en droogte, maar ook juist hevige regenbuien. Dat geeft afwisselend hittestress en wateroverlast, wat verergerd wordt door een versteende omgeving. De stenen zorgen ervoor dat het in hete perioden nóg heter wordt en bij zware buien verhinderen ze dat het water in de grond kan zakken. Meer groen verzacht niet alleen die problemen maar zorgt ook voor meer biodiversiteit en heeft een positief effect op gezondheid en welzijn van de bewoners.