Het vorig jaar uitgekomen boek ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’ wordt opnieuw onder de aandacht gebracht.
Het vorig jaar uitgekomen boek ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’ wordt opnieuw onder de aandacht gebracht. Foto: PR

De bevrijding door de ogen van vijfenveertig Zuid-Hollanders

n Provincie brengt boek opnieuw onder de aandacht

boek n De provincie Zuid-Holland brengt het boek ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’ opnieuw onder de aandacht. Samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseert de provincie het themajaar ‘Na 75 vrijheid’.

Nu er steeds minder mensen zijn die de jaren van bezetting hebben meegemaakt, neemt het belang van de overlevering uit die tijd almaar toe. De provincie hecht veel waarde aan deze persoonlijke verhalen van mensen uit Zuid-Holland. Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met het Erfgoedhuis Zuid-Holland.


Ooggetuigen

In het boek ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’ staan 45 verhalen van Zuid-Hollanders die in 1945 de bevrijding hebben meegemaakt. Veel verhalen zijn al direct in 1945 opgetekend, in brieven aan familie of in dagboeken. Enkelen bevonden zich in 1945 niet in Zuid-Holland, maar in Duitsland of in Nederlands-Indië, en zetten daar hun bevindingen op papier. Zeven ooggetuigen gaven speciaal voor dit boek een interview over hun herinneringen. Zij kijken 75 jaar later terug op de meest bewogen periode uit hun leven. Alle verhalen bij elkaar geven een overzicht vanuit verschillende perspectieven: de jongste verteller was 7 jaar oud in 1945 en de oudste

was toen al 71 jaar. Veel van deze persoonlijke verhalen zijn nog onbekend en worden met deze uitgave voor het eerst gepubliceerd.


Na 75 jaar vrijheid

Met het verstrijken van de jaren wordt de herinnering aan de bevrijding vager. Daarmee dreigen we ook te vergeten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Om onze vrijheid te blijven vieren is de provincie Zuid-Holland dit jaar opnieuw partner van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vanuit het thema ‘Na 75 jaar vrijheid’ organiseren ze samen verschillende activiteiten om de bevrijding en onze vrijheid te markeren. Zo wordt jongeren gevraagd om verhalen om nooit te vergeten te verzamelen, over oorlog en vrijheid, en deze te filmen en te delen. Graffiti-artiesten geven hun kijk op het thema op het Provinciehuis aan het Zuid-Hollandplein en er is een webpagina (https://www.zuid-holland.nl/actueel/na75jaarvrijheid/) waarop verhalen te lezen en te beluisteren zijn en waarop interviews en vlogs zijn te lezen van mensen die hun verhaal over


Met het verstrijken van de jaren wordt de herinnering aan de bevrijding vager. Daarmee dreigen we ook te vergeten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is

vrijheid delen. De publicatie van ‘De bevrijding volgens ooggetuigen’ maakt hier deel van uit.


Het boek is te koop, onder andere bij Erfgoedhuis via www.erfgoedhuis.nl. Het kost € 9,95 (exclusief verzending).


Eerste single voor Leiderdorpse songwriter Anique Nazloomian (15)

Prijswinnaar n De 15-jarige Anique Nazloomian uit Leiderdorp won eind vorig jaar een songwriterwedstrijd bij het programma Click Track van de radiozender Midvliet FM. De prijs die daarbij hoorde, was de begeleiding bij het schrijven en opnemen van een eigen nummer bij Hull Music. Dat is nu gebeurd: haar allereerste singel 'See Me' is te beluisteren via streamingdiensten zoals Spotify en YouTube.


Ukelele

De jonge zangeres deed mee met de wedstrijd om te leren en ervaring op te doen maar werd, tot haar eigen verrassing, tot winnares uitgeroepen. Volgens de jury onderscheidde ze zich door zichzelf bij haar korte compositie live op de radio te begeleiden op een ukelele. ‘See Me’ is een Engelstalig nummer en kan onder het genre sadcore worden geplaatst.

Anique wordt begeleid door Marian Pijnaker, founder en zangcoach van Zangstudio The Voice en voormalig zangeres van de Leidse band Tower. Marian begeleidde eerder ook het bekende Leidse zangtalent Mart Hoogkamer.

Anique kan niet wachten op de volledige opheffing van de coronamaatregelen zodat ze eindelijk weer kan optreden met haar band. Na de middelbare school hoopt de Leiderdorpse aangenomen te worden op het conservatorium om daar een bredere basis te leggen voor een carrière in de muziek waarmee ze haar hoofddoel kan bereiken: mensen vermaken en inspireren met haar muziek.

| Foto: ©?Richard Koolen / bewerking Bryan Nazloomian