Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE


André van Duin

Hoe onwezenlijk moet de Amsterdamse Dam gisterenavond zijn geweest. Slechts een 100-tal mensen in plaats van de gebruikelijke 20-duizend waren aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking. Een lege Dam, in de oorlog zou die ongetwijfeld spookachtig angstig zijn geweest. Nu even het centrum van het land, dat indruk zal hebben gemaakt op de miljoenen die thuis de ceremonie volgden.

André van Duin sprak de herdenkingsrede uit; hij zal dat zonder twijfel waardig hebben gedaan. Geboren en opgegroeid tussen de ruïnes van het zwaar gebombardeerde Rotterdam kan hij als geen ander vertellen hoe zwaar de bezetting is geweest en hoe de havenstad het voorbeeld werd bij de opbouw van een herrijzend Nederland.

Waar dacht u aan tijdens de 2 minuten oorverdovende stilte? Ik heb de oorlog niet meegemaakt; ik ben van na 1945. Dus weet ik wel wat vrijheid betekent. Voor mij zijn het 120 seconden waarin ik denk aan de vluchtelingen die hun land verlieten, snakkend naar vrijheid. Mensen van wie ontelbaren onder erbarmelijke omstandigheden in kampen proberen te overleven. Aan de Palestijnen die al decennia lang zuchten onder een bezetting.

Wat kunnen wij doen aan de ellende die miljoenen overkomt?

Thuis hing een tegeltje aan de wand met de tekst ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. André van Duin weet hoe je ook in je eentje kunt bijdragen aan een betere wereld. In een interview gaf hij zijn eenvoudig lijkende recept: ‘Wanneer elk mens één ander mens gelukkig maakt, is iedereen gelukkig.’

Wie begint?

Deze column is geschreven 2 dagen voor de Nationale Herdenking


Top derde coronagolf lijkt achter de rug

Weekcijfers n Voor de tweede achtereenvolgende week is het aantal nieuwe coronabesmettingen in Leiderdorp stevig gedaald. Van maandag 25 april tot en met zondag 2 mei (week 17) registreerde de GGD 46 nieuwe gevallen. Dat zijn er 15 minder dan een week eerder en bijna de helft van het aantal in week 15 toen de teller op 88 stond. Daarmee lijkt het erop dat de top van de derde coronagolf hier achter de rug is.

Ook in Leiden, Oegstgeest en Voorschoten daalt het aantal nieuwe besmettingen aanzienlijk. In Leiden was de daling 16 procent (van 382 naar 320), in Oegst-geest 30 procent (van 63 naar 44) en in Voorschoten 28 procent (van 99 naar 71). Alleen het qua inwonersaanal kleine Zoeterwoude zag voor de derde week op rij een stijging en kwam afgelopen week uit op 40 nieuwe coronagevallen.

In de Leidse regio werden afgelopen week geen doden als gevolg van covid-19 gemeld. Wel moesten negentien regiogenoten (van wie één uit Leiderdorp) vanwege corona in het ziekenhuis worden opgenomen.