LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250


woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Heroverweeg 'Achter 't Hofje' als bouwlocatie

Open brief aan de Leiderdorpse gemeenteraad:


Ik kreeg vandaag de uitnodiging om mee te denken over de Hoogbouwvisie. Dat zal ik doen. Maar tegelijk wil ik uw aandacht vragen voor uw beslissing uit het verleden over 'Achter `t Hofje' (weiland tussen de Achthovenerweg en de rivier de Does, red.).

De woningbouw is daar toen niet doorgegaan met als belangrijk argument de aanwezigheid van de 'dakpannenfabriek'. Inmiddels is mij gebleken dat die fabriek gesloten wordt, waarbij in ieder geval de indruk bestaat dat wat achterblijft geen problemen meer zal opleveren.

Ik stel daarom voor opnieuw te bezien of dat deel van Leiderdorp weer voor woningbouw in aanmerking komt: voor laagbouw of ook hoogbouw. Dat laatste kan mijns inziens ook, zeker als je de hoogbouw aan de Zoeterwoudse kant in aanmerking neemt.


Johan Vroonhof, Leiderdorp


Belasting als instrument om verstening van tuinen tegen te gaan

Wanneer ik door Leiderdorp loop of fiets zie ik dat er nog steeds mensen bezig zijn om groene tuinen om te toveren tot steenwoestijnen.

Leven de mensen die hiertoe overgaan op een andere planeet? Weet men niet dat, door de grote kans op overvloedige regenval de komende jaren, het veel beter is om een groene tuin te hebben dan een groot tegelplateau? Zodat de afvoer van het regenwater minder snel hoeft te gaan met als bijkomend voordeel, dat het in hete zomers, zoals we die de laatste jaren hadden, minder warm is in de tuin en dus ook in huis, dan met alleen maar steen om je heen.

Is het niet mogelijk dat gemeentes, zoals die van Leiderdorp, in samenwerking met de Waterschappen overgaan tot het extra belasten van versteende tuinen? Voor sommige mensen is het blijkbaar alleen mogelijk om op deze wijze hun ogen te openen voor de hedendaagse realiteit.

Overal in Nederland wordt gesproken over het bergen van overtollig water om tijdens droge periodes hierover te kunnen beschikken, maar de eigenaren van versteende tuinen begrijpen blijkbaar niet dat ook hun kleine stukje groen hieraan iets kan bijdragen.

Het zou mooi zijn wanneer de gemeente een vergunning, met de nodige financiƫle consequenties, zou moeten afgeven wanneer een tuin verandert van groen in tegels. Dan hebben zij gelijk inzicht om hoeveel tuinen het hier gaat.

Het zou voor iedereen op termijn beter zijn wanneer deze verandering van groen naar steen tot staan wordt gebracht en vervolgens wordt teruggedraaid.


Ad Feller, Leiderdorp