Groep 8 van de Koningin Julianaschool weet nu hoe belangrijk het is om als fietser buiten de dode hoek van vrachtwagens te blijven. | Foto: PR
Groep 8 van de Koningin Julianaschool weet nu hoe belangrijk het is om als fietser buiten de dode hoek van vrachtwagens te blijven. | Foto: PR Foto: PR

Les over de dode hoek

verkeersveiligheid n De leerlingen van groep 8 van de Koningin Julianaschool in Leiderdorp kregen donderdag 8 april de ‘Veilig op Wegles’ waarin de focus ligt op het gevaar van de dode hoek die elke vrachtwagen heeft. Speciaal voor deze les kwam een team van SUEZ Nederland langs. SUEZ Recycling and Recovery Netherlands is specialist in afval- en grondstoffenmanagement.

Waar kinderen en grote voertuigen elkaar ontmoeten, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen. Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een les ontwikkeld waarin leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs kennismaken met vrachtauto’s.

Het dodehoekproject ’Veilig op Weg’ bestaat uit een theorie- en een praktijkles. De theorieles wordt gegeven aan de hand van een online film in de klas. Daarna gaan de leerlingen naar buiten waar de Veilig op Weg vrachtauto klaar staat voor de praktijkles. Achter het stuur van een vrachtauto besef je pas hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven. De twee vuistregels ‘blijf rechts en ruim achter een vrachtauto en houd minstens drie meter afstand’ zijn daarbij heel belangrijk.

Ieder jaar zijn er in het verkeer een aantal ongelukken als gevolg van de dode hoek te betreuren. Vooral scholieren zijn een kwetsbare groep in het verkeer.

'Veilig op Weg' is het grootste dode hoek lesproject in Nederland en uniek in Europa. Jaarlijks worden door TLN, VVN en alle Veilig op Weg partners, zo'n 1500 basisscholen bezocht.


Kokedama maken in 'Tuin van de smid'

workshop n Op Moederdag, zondag 9 mei, wordt in 'De tuin van de smid' in het Leidse polderpark Cronesteyn een workshop kokedama maken georganiseerd. Een kokedama is een ‘mosbal’ waar een plantje op groeit en kan als decoratie worden opgehangen in huis. De workshop begint om 13.00 uur en duurt iets minder dan een uur.


Poor man's bonzai

De kokedama komt oorspronkelijk uit Japan. Daar noemen ze het ook wel de 'poor man’s bonzai'. Potten waren vroeger niet voor iedereen te betalen. En voor een kokedama heb je alleen maar mos nodig en iets waarmee je het mos om de kluit van de plant kunt binden. Om te zorgen dat de plant genoeg water krijgt, leg je de mosbal af en toe in een badje water.

De workshop vindt buiten plaats, als het weer het toelaat. Alle materialen voor twee kokedama’s en een kopje koffie of thee zijn inbegrepen in de prijs. Bij veel animo wordt een tweede tijdstip geopend voor inschrijving.


Waar: De tuin van de smid, Polderpad 8, 2322 LB Leiden

Wanneer: Zondag 9 mei, 13 – 14 uur

Bijdrage: €27,50 (inclusief materialen en een kopje koffie of thee)

Aanmelden: vóór maandag 3 mei via www.detuinvandesmid.nl (ga naar de webshop en kies Cadeau’s).

Mocht de workshop geen doorgang kunnen vinden vanwege de corona-maatregelen, dan wordt de bijdrage teruggestort.


Vijftig jaar bahá’ís in Leiderdorp

Jubileum n Leiderdorpse bahá’ís vieren op donderdag 22 april het 50-jarig jubileum van hun lokale bestuursorgaan.

Deze maand is het precies vijftig jaar geleden dat in Leiderdorp de eerste Plaatselijke Geestelijke Raad werd gevestigd. Dit jubileum wordt feestelijk gevierd met een (online) programma waarbij ook oud-dorpsgenoten die deel hebben uitgemaakt van deze raad en nu elders in Nederland of daarbuiten wonen, zullen aansluiten.

Het Bahá’i-geloof kent geen geestelijkheid. Iedere lokale gemeenschap waar minimaal negen volwassen gelovigen wonen, kiest jaarlijks een lokaal bestuursorgaan, de Plaatselijke Geestelijke Raad, die de zaken van de gemeenschap behartigt. De raad bestaat uit negen leden.

Naast de zorg voor de eigen religieuze gemeenschap, stimuleert de raad ook activiteiten die ten goede komen aan de grotere gemeenschap waarvan zij deel uitmaakt, zoals projecten voor sociale en economische ontwikkeling van een regio, stad of dorp.

Het Bahá'i-geloof is een jonge wereldreligie waar zo'n zeven miljoen mensen deel van uitmaken. Zij zetten zich wereldwijd in voor vrede en het tegengaan van vooroordelen. Ook in Leiderdorp is er een kleine, actieve baha'i- gemeenschap. Hun activiteiten staan open voor iedereen, ongeacht religieuze of culturele achtergrond. De baha’í-gemeenschap van Leiderdorp nodigt iedereen die meer wil weten over wat ze doet van harte uit om een keer kennis te maken.

Voor meer informatie over het Bahá'í-geloof, zie www.bahai.nl.

Een kodedama. | Foto: PR