Wethouder Daan Binnendijk overhandigt bloemen aan vrijwilliger George. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Daan Binnendijk overhandigt bloemen aan vrijwilliger George. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

'Zo kom je de deur weer eens uit'

n ANWB AutoMaatje gestart in Leiderdorp

VERVOLG VAN VOORPAGINA


"Zelf autorijden zit er vaak niet meer in en als je steeds moet terugvallen op je kinderen of buren, kan dat een schuldgevoel opleveren. Hoe mooi is het dan als een buurtgenoot je tegen een kleine onkostenvergoeding wil rijden. Zo kom je de deur weer eens uit.”


Mooi uitgedacht initiatief

Incluzio Leiderdorp werd anderhalf jaar geleden door een inwoner geattendeerd op het bestaan van AutoMaatje. “We vonden het een mooi uitgedacht initiatief van de ANWB”, zei Incluzio manager Janine de Vries maandag. Doordat de ANWB al haar kennis, software, begeleiding, training en materiaal gratis beschikbaar stelt, kan deze vervoersservice lokaal snel en zonder grote investeringen worden opgezet. AutoMaatjes heeft geen winstoogmerk. Vrijwilligers krijgen een kleine vergoeding van 30 cent per kilometer plus eventuele parkeerkosten. De deelnemers betalen de vergoeding direct aan de chauffeur.


Stapje meer

Niet iedereen kan overigens gebruik maken van AutoMaatje. De service is expliciet bedoeld voor mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken. “De vrijwilligers van AutoMaatje doen ook een stapje meer dan een taxichauffeur”, licht De Vries toe. “Ze halen bijvoorbeeld een slechtziende passagier op bij de deur van zijn appartement of lopen even mee naar de entree van het ziekenhuis. Op die manier maak je drempel lager om ergens heen te gaan.”

Wie zich aanmeldt als deelnemer, krijgt eerst een intakegesprek. Ritten moeten altijd twee dagen van tevoren aangevraagd worden bij een planner van AutoMaatje. Die koppelt de deelnemer aan een chauffeur in de buurt.

Bij de start op maandagochtend was er al een team van negen vrijwilligers - zeven chauffeurs en twee planners. Ook hadden zich al negen deelnemers aangemeld. Maar er kunnen nog veel meer vrijwilligers en deelnemers bij. Belangstellenden kunnen contact opnemen via 06-20767768 of mailen naar automaatje@incluzio.nl.