Een vosje, één van de bijensoorten die nu te zien en te tellen is.
Een vosje, één van de bijensoorten die nu te zien en te tellen is. Foto: Menno Reemer

Nationale Bijentelling op 17 en 18 april

meedoen n In het weekend van 17 en 18 april is er voor de vierde keer de ‘Nationale Bijentelling’. Iedereen kan meedoen, in de tuin of op het balkon.

Het gaat niet goed met de wilde bij. Van de 358 soorten is ruim de helft bedreigd. En dat is zorgelijk, want onze voedselgewassen en wilde planten zijn voor het grootste deel van bestuiving door bijen afhankelijk. Als we meer weten over bijen, kunnen we de bij beter helpen. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen en mee tellen.

Op www.nationalebijentelling.nl staat een bijengidsje waarmee iedereen de twintig meest voorkomende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Het tellen duurt 20 tot 30 minuten. Mensen die willen tellen, kunnen hiervoor zelf een geschikt moment kiezen op 17 of 18 april. Bij voorkeur een zonnig moment, want dan vliegen er de meeste bijen.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen”, legt Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis, uit.

Kijk op www.bijenlandschap.nl voor heel veel informatie over bijen in onze regio en over wat er gedaan wordt om bijen te helpen.


Temperamentvolle kinderen

Webinar n Op donderdagavond 22 april organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin in samenwerking met Tischa Neve een webinar over temperamentvolle kinderen. Het is bedoeld voor ouders met kinderen van 2 tot 12 jaar in regio Hollands Midden.

Temperamentvolle kinderen zijn intense, gevoelige en opmerkzame kinderen met een sterke eigen wil. Tijdens dit webinar legt bekend kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve uit hoe het in het hoofd en lijf van temperamentvolle kinderen werkt. Als je je kind leert aanvoelen en goed begrijpt dan maakt dat een wereld van verschil voor je kind, voor jou én voor je gezin.

Dit gratis webinar vindt plaats op 22 april van 20.00 tot 21.00 uur. Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl.