Toen de voegen in onze buitenmuren opnieuw gedaan moesten worden, kwamen er wat stenen uit. Dat gaf een goede blik naar binnen waardoor we ontdekten dat de het bijvullen van de spouwisolatie totaal mislukt was.  | Foto: M.v.L.
Toen de voegen in onze buitenmuren opnieuw gedaan moesten worden, kwamen er wat stenen uit. Dat gaf een goede blik naar binnen waardoor we ontdekten dat de het bijvullen van de spouwisolatie totaal mislukt was. | Foto: M.v.L. Foto: Marieke van Leeuwen

Spouwmuur perikelen

Bij onze pogingen om eco-vriendelijk te leven, gaan soms ook dingen fout. Het blijft een leerproces, met vallen en opstaan.

Dat merkten we ook bij het verduurzamen van onze woning. Naast het installeren van zonnepanelen, het aanbrengen van vloerisolatie en wat andere aanpassingen hebben we een aantal jaar geleden ook de gevel laten bij-isoleren door nog wat spouwmuurisolatie toe te voegen. We wisten wel dat het rendement niet hoog zou zijn, maar alle beetjes helpen. Maar we hadden van tevoren nooit kunnen denken dat dit zo slecht zou uitpakken.

Ik vind het echt teleurstellend dat er net zo veel adviezen worden gegeven als dat er isolatie-bedrijven zijn. Het bedrijf dat wij hadden ingehuurd was gaf aan gecertificeerd te zijn - wat achteraf niet bleek te kloppen - en leek goed aangeschreven te staan. Het bedrijf adviseerde ons na te isoleren met verlijmde EPS-korrels. Het klonk veelbelovend dus wij volgden het advies. Maar wat bleek: de isolatie die al in de spouwmuur zat, kon niet gecombineerd worden met die EPS-korrels.


De les die we leerden: combineer geen verschillende isolatiematerialen in een spouwmuur!

Ook leek de gebruikte lijm van de categorie kinderlijm te zijn. Of de lijm was teveel verdund. Hoe dan ook, het spul deed zijn werk - de korrels fixeren - niet. Met als gevolg dat veel van de korrels op straat belandden. En dat terwijl wij juist voorvechters zijn van een schone buurt!


Zoeken naar een oplossing

Heel verdrietig dus en vele uren werk om alles weer op te ruimen. Daarnaast is onze gevel nu niet op alle plekken gelijk opgevuld, daar kunnen problemen door ontstaan. Dat willen we dus oplossen. Het bedrijf dat het werk heeft uitgevoerd, bestaat echter niet meer.

We zijn nu in overleg met het Duurzaam Bouwloket en aan het zoeken naar de beste oplossing.

Wat we nu inmiddels weten, is dat het belangrijk is dat het bijvullen van de spouwmuur altijd gedaan moet worden met hetzelfde materiaal dat al in de gevel aanwezig is.

Al doende leert men, zeg maar, al zou ik liever direct een eenduidig antwoord krijgen op onze vragen rondom duurzamer wonen.