Afbeelding
Foto:

Dr. Bram Willems (schrijver, musicus en wetenschapper) verbaast, verboost, verdriet, verblijdt en verheugt zich op wonderlijke gebeurtenissen in, maar ook ver buiten de grenzen van, Leiderdorp. Overwegingen, bespiegelingen en verwonderingen over alles wat ons mensen, en vooral dorpsgenoten, bezighoudt. Over het dagelijks leven met een kleine 'l' en soms ook over het leven met een grote 'L'...

Klimaat

Dat het mondiale klimaat drastisch aan het veranderen is, mag nu wel duidelijk zijn. De extreme weersveranderingen zijn daar een voorbode van. De in snel tempo smeltende ijskappen vind ik... ijzingwekkend. Ook het politieke en sociaal-maatschappelijke klimaat is veranderd. Of het nu om Corona gaat of het klimaat, met de avondklok op twee-voor-twaalf is er dringend een massale gedragsverandering nodig. Dat bereiken we niet alleen meer door een dagje geen vlees meer te eten of die ‘Verbeter-de-wereld-en-laat-die-ander-dus-maar-eerst-beginnen’ mentaliteit. Of het hypocriete ‘het klimaat is zeker belangrijk, zolang ik maar drie keer per jaar op vakantie kan’. Met het vliegtuig. Een drastische en mondiale aanpak is dringend nodig. Duurzame Gedragsverandering. Neem alleen al de ver-werpelijke mentaliteit om 'overal!' gebruikte mondkapjes in de vrije ruimte te werpen. Corona-afval wordt het al genoemd. Asociale figuren die het begrip ‘wegwerpproduct’ letterlijk nemen. Als protestvorm mislukt. Dat hele gedoe met mondkapjes, gefriemel & gefrunnik vind ik lachwekkend. Soms denk ik dat sommigen al dagen lang hetzelfde smoezelige mondkapje gebruiken. Bah..., smerig! Zouden ze ook zo lang met hun ondergoed doen? Of nog erger, zouden ze ook hun gebruikte, ooit eens witte, onderbroek dagenlang in hun broekzak meedragen?! Helaas. Zoals altijd verpest een relatief kleine groep het voor de meerderheid. Stel, drie keer per week dragen pakweg 5 miljoen mensen - alleen al in Nederland - een wegwerp-mondkapje. Als er ook maar 0.1% in de vrije ruimte wordt gegooid dan hebben we het al over 15.000 exemplaren. Per week! Bereken eens welke enorme afvalberg dat op jaarbasis wordt. Wereldwijd. Waar dieren last van krijgen of verstrikt raken in het elastiek. Waar watersystemen last van gaan krijgen en afvoerputten en riolen verstopt door raken. Ook op die manier kunnen we natte voeten krijgen. Niet alleen door stijgende zeespiegels. En als dat allemaal niet helpt, stel ik voor om alle witte mondkapjes in te zamelen en die gedoseerd op de Noord- en Zuidpolen te deponeren. Ter vervanging van de smeltende poolkappen. Zodat onze mondkap voortaan staat voor mond(-iale) kap, zeg maar. Een schrale troost. Dan hoef ik ook niet meer te ijsberen of ijsberen nog wel een leven hebben zonder ijskap... Een ijzingwekkende gedachte...

                Dr. B. Willems


LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250

woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Oproep aan FvD: haal die posters nu eens weg!

Met een opkomstpercentage van 83,4 % is in onze gemeente Leiderdorp intensief gebruik gemaakt van het stemrecht. Van het totaal aantal stemmen werden 608 stemmen uitgebracht op het Forum voor Democratie. Dit jaar waren er geen verkiezingsborden geplaatst in Leiderdorp. Vermoedelijk was het campagneteam van Forum het daar niet mee eens, want men vond het nodig om hun posters te plakken op een aantal elektriciteits- c.q. Ziggokasten in ons dorp.

Volgens mij is dat tegen de Algemene Plaatselijk Verordening. In artikel 2:42 'Plakken en Kladden' staat dat het zonder vergunning verboden is om aanplakbiljetten te plakken in de openbare ruimte. Als die posters na de verkiezingen nou weer netjes verwijderd waren zou je hier als gemeente wellicht vrede mee kunnen hebben….maar de verkiezingen zijn al 3 weken achter de rug en de posters met Wybren van Haga zitten nog steeds, gedeeltelijk afgescheurd, op onder andere een aantal van deze kasten in ons Oude Dorp. Zie foto.

Maar wanneer worden die posters weer verwijderd? Het zou het campagneteam en/of de stemmers op deze partij sieren om de gescheurde resten van de posters van de kasten af te halen zodat bewoners niet jaren moeten aankijken tegen de half afgescheurde posters op de betrekkelijk nieuwe kasten.

Het Forum voor Democratie heeft ongetwijfeld ook orde en netheid in de openbare ruimte hoog in het vaandel staan dus: campagneteam, stemmers en/of aanhangers van deze partij, neem hier je verantwoordelijkheid en maak de kasten weer netjes schoon. Indien dat niet gebeurt adviseer ik de afdeling handhaving van onze gemeente om hier actie op te ondernemen en desnoods de posters te laten verwijderen door een bedrijf en de koste te verhalen op het campagneteam van Forum voor Democratie.

                Aad Vons, Leiderdorp


.

Afbeelding