In de boxen zitten uitleg- en beweegkaarten plus een hoop spelmaterialen. | Foto: PR
In de boxen zitten uitleg- en beweegkaarten plus een hoop spelmaterialen. | Foto: PR Foto: PR

Doos met spelletjes voor Koningsdag en 5 mei

n Spelboxen van de Oranjevereniging voor 7 basisscholen

Oranjefeesten n 1.600 leerlingen van zeven Leiderdorpse basisscholen zullen voor de meivakantie op een extra feestelijke wijze Koningsdag en 5 mei vieren. Zij ontvangen van de Oranjevereniging Leiderdorp de box ‘Vrijheid is bewegen’ met daarin allerlei doe-spelletjes om te vieren dat we in vrijheid kunnen spelen, dansen, zingen, knutselen en nog meer.

“Kinderen hebben de afgelopen tijd zelf kunnen ervaren hoe het is als je een stukje vrijheid moet inleveren”, licht Esther Baars van de Oranjevereniging toe. “De lockdown beperkte ook hen. En nog steeds kunnen zij en wij nog niet alles. Op Koningsdag zijn er voor hen geen spelletjes buiten en op 5 mei kunnen ze niet naar het traditionele bevrijdingsfeest in de Houtkamp. Zo kwamen we als Oranjevereniging erop om iets anders voor hen te doen. We bedachten spelboxen waarmee de leerlingen lekker aan de slag kunnen met elkaar én waarmee we de leerkrachten ontlasten."


Panklaar

De boxen bevatten, naast de beweeg- en uitlegkaarten, ook al het spelmateriaal. Voor de juffen en meesters is er een instructiefilmpje zodat zij kinderen kunnen helpen mocht dit nodig zijn. Alles wordt panklaar aangeleverd zodat 1.600 leerlingen meteen kunnen starten.


Aan de slag

De boxen worden in de week van 12 tot en met 15 april op de scholen gebracht. Vanaf 18 april kan er gespeeld worden. Er zijn aparte boxen voor onder- en bovenbouw. De QR-code op de uitlegkaarten geeft extra informatie. De box is ontwikkeld in samenwerking met Marian Soullié, leerkracht basisschool de Leeuwerik en eigenaar van Soullie.nl. Bij de spelletjes is vanzelfsprekend rekening gehouden met de regels en maatregelen rond corona.


Geniet mee

“Iedereen in Leiderdorp kan meegenieten van hoe er van deze Vrijheidsbox op scholen wordt genoten”, vertelt Esther. “We vragen de scholen filmpjes en foto’s te maken en deze ons te sturen, natuurlijk met inachtneming van de privacyregels zoals deze op de scholen bepaald zijn. Wij zullen die laten zien in de speciale uitzending op Koningsdag die in samenwerking met Unity.nu tot stand komt. Koningsdag is dit jaar opnieuw digitaal en op afstand, maar we verwachten traditionele Koningsdagactiviteiten toch aan te kunnen bieden: in de uitzending is aandacht voor bijvoorbeeld de aubade en de gedecoreerden, en ook voor interviews, de versierde straten, de winnaars van de virtuele Oranjeloop, muziek en filmpjes van box ‘Vrijheid is bewegen.”


Volgende week leest u in deze krant meer over de digitale viering van Koningsdag 2021 in Leiderdorp.


Nieuwe predikant Gereformeerde Gemeente

bevestiging n Woensdag 31 maart was een bijzondere dag voor de Gereformeerde Gemeente van Leiderdorp. Na een lange periode zonder eigen predikant werd op die dag ds. P. Mulder bevestigd in deze kerkelijke gemeente.

Na een periode van zeven jaar in Geldermalsen nam hij eind vorig jaar het beroep aan dat deze gemeente op hem uitbracht.

Op deze dag werden twee kerkdiensten gehouden waarbij vanwege de geldende coronamaatregelen slechts een beperkt deel van de gemeente aanwezig kon zijn. Veel anderen volgden de dienst vanuit hun eigen huizen. In de middagdienst werd ds. Mulder bevestigd door zijn zoon ds. G.W.S. Mulder, die ook predikant is. Door het geven van zijn ja-woord heeft hij zich toen aan de gemeente verbonden.

In de avonddienst ging ds. Mulder voor het eerst zelf als eigen predikant van de gemeente voor.

Ds. Mulder bedankte voor de persoonlijke welkomstwoorden uit de gemeente en gaf aan ernaar uit te zien om de gemeenteleden te leren kennen en betrokken te zijn bij hun zorgen en vreugden.

Na zijn intredepreek waren er nog een aantal toespraken waaronder een door de voorzitter van de kerkenraad voorgelezen hartelijk welkomstbrief van burgemeester Driessen.