Paardenbloemen brengen leven en kleur in de straat. | Foto: Tineke Sommeling
Paardenbloemen brengen leven en kleur in de straat. | Foto: Tineke Sommeling Foto: Tineke Sommeling

Stoepplantjessafari in tien buurten

natuur n Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes, we zien ze niet eens. Terwijl veel van de kleine plantjes tussen de stenen van het trottoir mooi en bijzonder zijn. Wie kennis wil maken met de stoepplantjes in zijn eigen buurt, kan zondagochtend 11 april vanaf 11 uur terecht op tien locaties in Leiderdorp en Zoeterwoude-Rijndijk. IVN gidsen geven daar een presentatie of vestigen de aandacht op de ter plekke bloeiende stoepplantjes door de plantennamen er met stoepkrijt naast te schrijven.


Afkoeling en biodiversiteit

Stoepplantjes leiden een onopvallend bestaan leiden maar het zijn taaie rakkers. En ze zijn belangrijk! In een omgeving van voornamelijk steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat 'onkruid' dat zomaar vanzelf groeit. Soms staan die wilde plantjes in de weg, maar vaak niet. Dan is het fijn als ze blijven staan.


Locaties

De IVN gidsen zetten op 11 april vanaf 11 uur stoepplantjes in de schijnwerpers op de volgende locaties:

- Rondom de hoek van Rijnenburg en de Van Poelgeestlaan;

- Vanaf hoek van de Van der Valk Boumanweg en Nijenrode;

- Vanaf het Centrum voor Jeugd en Gezin Leiderdorp (Statendaalder/Karolusgulden naast Winkelhof);

- In Zuilestein en op pleintje van Goudestein;

- Vanaf hoek van de Schepenstraat en de Baljuwstraat;

- In de Lindelaan en deel van de Meidoornlaan;

- Rondom het begin van het Heelblaadjespad en dan tussendoor naar de Rozemarijntuin;

- Bij het Staringpad en in de Van Lennepdreef;

- In de Wederikkreek en delen van de Lisdoddekreek en Waterleliekreek;

- Op jet Schapenveld bij de Lindenlaan in Zoeterwoude-Rijndijk.


Wanneer het (heeft) geregend, of het groenbeheer of de buren al te veel stoepplantjes hebben verwijderd, valt een locatie af. Bij regen wordt uitgeweken naar de reservedag op 18 april. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.ivn.nl/leidseregio. Aanmelden is niet nodig, hou wel de coronaregels in acht! Kijk ook eens op www.stoepplantjes.nl van de Hortus botanicus in Leiden. Daar staat heel veel informatie voor kinderen en volwassenen over stoepplantjes.