Afbeelding
Foto:

Dr. Bram Willems (schrijver, musicus en wetenschapper) verbaast, verboost, verdriet, verblijdt en verheugt zich op wonderlijke gebeurtenissen in, maar ook ver buiten de grenzen van, Leiderdorp. Overwegingen, bespiegelingen en verwonderingen over alles wat ons mensen, en vooral dorpsgenoten, bezighoudt. Over het dagelijks leven met een kleine 'l' en soms ook over het leven met een grote 'L'...

Humor…

Volgens de nog steeds niet slanke Van Dale betekent 'humor': 'dat wat grappig is'. Volgens het Medisch Woordenboek betekent het: 'lichaamsvocht'. In mijn beleving staat humor ook voor: 'levenssap'; bevrijdende energiestroom die het leven dragelijk maakt! Sociale smeerolie, die de scherpe kantjes wegneemt. Humor is een emotie, die dieren niet hebben. Als een wolf of een gorilla de bovenlip optrekt, grijnst, wees dan op je hoede. Hoewel Mark Rutte niet het postuur van een gorilla heeft, is hij wél een wolf in schaapskleren. Hij belooft nooit veel goeds, zeker niet als híj zijn bovenlip optrekt en zijn valsige grijns laat zien.

In deze zware tijden kunnen we wel wat extra humor gebruiken. Niet als tegenwicht voor ons gebruikelijke chagrijn, maar vanwege al die agressieve medelanders met hun korte lontjes...

Humor verschilt ook per cultuur. Mediterrane volkeren gesticuleren driftig en ratelen hun emoties eruit. Bij noordelijker volkeren zijn mensen vaak ingetogener en bedachtzamer. Niet zomaar geldt het Britse ‘understatement’ als stijlvorm. Als wij een ramp meemaken dan uiten we dat doorgaans met rauwe en flauwe grappen. Daags na de vuurwerkramp (Enschedé, 2000) kwamen er al grappen als: 'Nieuw filiaal Kruidvat geopend' en 'Volg de pijlen'.

Ook mannen en vrouwen verschillen wezenlijk in hun beleving van humor. Doorgaans wordt gesteld dat als een man humor heeft, dat hij dan goede grappen kan vertellen. Een vrouw heeft humor als ze tenminste de grappen van haar man begrijpt! Zo sprak ik laatst heimelijk af met een op zich leuke dame. Ze opende met: 'Ik hoop wel dat je een relaxte gast bent en niet zo'n kort lontje hebt als veel andere mannen tegenwoordig'. Het leek me verstandig nog geen relativerende opmerking te maken dat het nog te vroeg was om nu al haar ‘gast’ te zijn. Daarom grapte ik maar wat met: 'Nou, míjn lontje is sinds de Corona-crisis uitgegroeid tot maar liefst anderhalve meter, dus maak je daarover maar geen zorgen'. Waarop ze boos wegliep en mij venijnig toebeet: 'Jullie mannen zijn allemaal hetzelfde...'! Zodat ik zuchtend overpeinsde: 'Wat heb ik nu weer verkeerd gezegd? Hmm, weer een vrouw die mijn humor, ofwel 'levenssap', niet kan waarderen…'!

Dr. B. Willems


Unity.NU blijft lokale omroep Leiderdorp

politiek n RTL Leiderdorp, beter bekend als Unity.NU, blijft ook de komende vijf jaar de lokale publieke omroep voor Leiderdorp.

De Leiderdorpse gemeenteraad moet volgende week maandag een keuze maken tussen Unity en de Leidse omroep Sleutelstad maar alle fracties lieten tijdens het Politiek Forum van 22 maart al weten geen reden te zien om van omroep te switchen.

Het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders heeft beide omroepen beoordeeld op objectieve criteria. Allebei kwamen ze daar goed uit maar Unity scoorde net wat beter. Voor de fracties was dat reden te kiezen voor Unity, waarbij ook als voordeel werd genoemd dat RTV Leiderdorp al ruim dertig jaar is geworteld in de gemeente.

Wel gaf een aantal partijen aan dat ze graag zouden zien dat Unity en Sleutelstad de krachten bundelen.

Als officiële lokale omroep krijgt Unity een gemeentelijke bijdrage van 14.765 euro per jaar.


Potten met bloemen verdwenen

triest n Onbegrijpelijk en heel triest, vindt mevrouw Witte. Een onbekende heeft begin deze maand twee zware potten met bloemen meegenomen die stonden op een muurtje rond een van de tuintjes bij de Gemiva woonlocatie aan de Hans Vonkstraat in Leiderdorp. Mevrouw Witte had de potten gekocht voor haar dochter die na een ernstig ongeluk in haar tienerjaren rolstoelgebonden is. Zo kon de jonge vrouw vanuit haar appartement genieten van de bloemen. Het gaat om een stenen pot met een plant met rode bessen en een metalen pot met witte hyacinten. Mevrouw Witte hoopt dat degene die de plantenpotten heeft meegenomen spijt krijgt en de bloemen terugzet waar ze horen.