Afbeelding
Foto:

BEPPEN BIJ EEN BAKKIE

Verkiezingen 2022

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zitten er precies een week op. Over 4 jaar (of eerder) kunnen wij het rijtje van beloftes nalopen en afvinken wat er wel/niet van is waargemaakt. Zeker weten, dat wij dan ook weer in die fuik van toezeggingen zullen trappen.

De verkiezingen van 15, 16, 17 maart waren zo interessant, doordat er zoveel partijen aan deelnamen. Word je onvoldoende gehoord? Is er geen enkele partij die opkomt voor jouw idealen? Wat doe je dan? Je richt een eigen partij op. Dat heet democratie. Nieuwe partijen met één of een paar zetels maken hun entree in het hart van de democratie. BBB, Bij1, Ja21, Volt en Forum Voor Democratie. Wel blijft het griezelig dat partijen als PVV, Forum Voor Democratie en Ja21 met hun ultrarechtse praatjes kunnen blijven strooien en – laat ik het maar plat zeggen – hun zakken vullen. Maar dat terzijde!

Dit stukje, met als kopje Verkiezingen 2022, is bedoeld om Leiderdorpers wakker te schudden. Ik ging de straat op en vroeg of men Huibrecht Bos kent, Brigitte Elburg, Jeroen Hendriks, Joyce van Reijn en Bob Vastenhoud. Wie? Nee, de namen zeiden niemand iets. Toen liet ik de foto’s van hen zien. Geen sprankje van herkenning. Toch zitten zij en nog zestien anderen in de gemeenteraad van ons dorp, en zijn ze deels gekozen door de mensen die ik staande hield. Wat zegt dat? Gebrek aan belangstelling voor de politiek? Misschien. Hoewel, maar liefst 17.510 Leiderdorpers hebben vorige week hun geldige stem uitgebracht op één van de partijen. Dat is 83% van ons allemaal.

Lokale politiek hoort nog dichter bij de mensen te staan. Dat is kennelijk niet het geval, blijkt mijn ‘enquête’. De schuld daarvan leg ik bij de plaatselijke politiek en bij ons zelf. De gemeenteraadsleden vinden het wel lekker, die desinteresse. Ze hoeven geen verantwoording af te leggen, er is niemand die luistert. Totdat…totdat de gemeenteraadsverkiezingen weer in aantocht zijn. Korvee. Dan trekken de politici er op uit, om te vertellen wat ze allemaal voor elkaar hebben gekregen. Over wat ze niet zijn nagekomen, wordt gezwegen.

Uitgaande van de 17.510 uitgebrachte stemmen en de 21 raadsleden die onze gemeenteraad telt, kun je met 880 stemmen in de raad komen. Welke bestaande partijen die nu niet in de gemeenteraad zitten zouden nu lonken naar één of meer zetels, uitgaande van de stemmen die Leiderdorpers vorige week op ze hebben uitgebracht? PVV, SP, Partij Voor De Dieren, Forum Voor Democratie en Volt. Ik zou zeggen: Richt een plaatselijke afdeling op en ga aan de slag voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart volgend jaar. Wanneer je niets voelt voor de ‘oude’ en mogelijk nieuwe partijen, ontevreden bent over het gevoerde beleid, en heb je enkele aansprekende thema’s, is het nu het moment om een partij op te richten. Tijd voor verandering. Aan de slag!