Adviesraad Sociaal Domein:

Blijf gemeentelijke bekendmakingen in Leiderdorps Weekblad publiceren

pleidooi n De gemeente Leiderdorp moet haar ‘bekendmakingen en mededelingen’ behalve op haar website ook blijven publiceren in het Leiderdorps Weekblad. Dat vindt de lokale Adviesraad Sociaal Domein*.

Door: Corrie van der Laan

Het Leiderdorpse gemeentebestuur heeft aangekondigd dat de bekendmakingen en mededelingen – met bijvoorbeeld de aanvragen voor bouwvergunningen, kapvergunningen en evenementenvergunningen en aankondigingen van bestemmingsplanwijzigingen – met ingang van 1 juli alleen nog op de website www.officielebekendmakingen.nl van de overheid gepubliceerd worden, dus niet meer in deze krant.

De Adviesraad Sociaal Domein vindt dat een slecht plan. In een brief aan het college van burgemeester en wethouder pleit voorzitter Hein van der Zande van de Adviesraad ervoor de publicaties naast online ook in de krant te blijven voortzetten. Anders zal, zo schrijft Van der Zande, “een behoorlijk grote groep Leiderdorpers van informatie, die ook van hen van belang kan zijn, verstoken blijven. Het gaat hier om de pagina’s uit het LW waarvan alles tot op de komma wordt gelezen en gespeld”.


7 maal doorklikken

Veel (oudere) inwoners van Leiderdorp zijn toch wat minder digitaal vaardig en de informatie is bepaald niet makkelijk te vinden op de website, stelt de Adviesraad. Eén van de leden van de raad heeft het uitgeprobeerd en moest, na het invoeren van het website adres, zeven maal doorklikken om op de juiste pagina te komen. Die pagina bevat vervolgens een overdosis aan mededelingen. “Op het moment van de proef op de som (tweede helft februari) stonden er 745 items. Kom er dan maar eens uit”, aldus Van der Zande.

Leiderdorpers kunnen zich straks wel abonneren om een mail te krijgen wanneer er mededelingen of bekendmakingen zijn die met hun buurt te maken hebben. En de bekendmakingen worden ter inzage gelegd in De Sterrentuin en het gemeentehuis.


Pech voor digibeten

Maar dat vindt de Adviesraad maar een schrale troost. De digibeten onder ons hebben pech, stelt Van der Zande, zeker wanneer ze moeilijk ter been zijn en een wekelijks uitstapje naar De Sterrentuin of het gemeentehuis niet zo eenvoudig is. Zo kunnen ze voor vervelende verrassingen komen te staan. “Het zal je maar gebeuren dat er ineens naast je wordt geheid…. Of een (buurt)feestavond je de oren doet tuiten”, geeft de voorzitter als voorbeelden.


* De Adviesraad Sociaal Domein is een onafhankelijk adviesorgaan en adviseert het Leiderdorpse gemeentebestuur gevraagd en ongevraagd over het beleidsterrein van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en andere onderwerpen van het sociale domein, zoals jeugdzorg, wonen, passend onderwijs en werk en inkomen.


GroenLinks nijdig over overschot:         'Geld ligt weg te roesten in een kluis'

VERVOLG VAN VOORPAGINA


De verkoop van een gemeentelijk gebouw leverde ook nog eens 319.000 euro op.

De overschotten op de verschillende beleidsterreinen zijn op 406.000 euro na in de reserves gestort.


Overdreven bezuinigingen

GroenLinks is nijdig over de vette plus over 2020. Volgens fractievoorzitter Bob Vastenhoud toont dit aan dat de bezuinigingsdrang van het college in de afgelopen jaren overdreven was. Die bezuinigingen hebben vooral kwetsbare groepen getroffen, stelt hij. En dat terwijl er "geld nu ligt weg te roesten in een kluis".

Bij de begrotingsvergadering van november vorig jaar stemde de coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP, een raadsmeerderheid, nog in met structurele bezuinigingen van 1,5 miljoen euro per jaar. De oppositiepartijen Lokale Partij Leiderdorp (LPL), de PvdA en GroenLinks waren tegen; zij vonden het niet te verteren dat werd bezuinigd op welzijnsorganisatie Incluzio, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Sportfondsen Leiderdorp en de schuldhulpverlening. Dat er juist op welzijn, jeugdhulp, algemene bijstandsposten en sport veel geld in kas is gebleven, maakt Vastenhoud nijdig. “Met dat geld hadden wij goed werk kunnen verrichten, juist in deze moeilijke coronatijd.”

Hij verwijt wethouder Daan Binnendijk (CDA) dat deze zich, net als voorgaande wethouders Financiën, arm rekende. “Een kwalijke teneur op het gemeentehuis. Al jaren zijn de vooruitzichten in het voorjaar veel somberder dan de uiteindelijke jaarrekening laat zien. Leer daarvan en wees terughoudender met radicale en destructieve bezuinigingen, zeker in het sociaal domein”, aldus Vastenhoud.

De GroenLinks voorman kondigt alvast aan dat zijn fractie een uitgebreide discussie met burgemeester en wethouders zal voeren als in juni de Kadernota, met de financiële vooruitblik naar het komende jaar, gepresenteerd wordt.