De eerste grutto's zijn weer gearriveerd in de Munnikkenpolder.
De eerste grutto's zijn weer gearriveerd in de Munnikkenpolder. Foto: Ruben de Faber

Tekenen van lente

Het weer is nog kil en herfstachtig maar voor wie er op let zijn de eerste tekenen van de naderende lente al duidelijk zichtbaar en hoorbaar.

Zo tussen maart en juli broeden de meeste vogels. In aanloop naar het broedseizoen hoor je steeds meer vogels fluiten.


Hier ben ik!

Af en toe hoor je ook een specht roffelen. Spechten kloppen op bomen om insecten te zoeken. Dat is hun voedsel. De roffel echter is communicatief bedoeld, net als de zang van zangvogels. Gewoon om elkaar te laten weten: 'Hier ben ik!'. Laatst hoorde ik een specht die op een lantaarnpaal zat te roffelen. Dat klinkt lekker hard, net als een omroeper met een megafoon. Zo kan iedereen goed horen waar hij zit.


Vogeltrek

In februari hoor je nog maar een enkele vogel roepen maar in maart worden dat er steeds meer. Dit komt omdat er steeds meer vogels uit het zuiden arriveren. De vogeltrek is in volle gang. Als je in de Leiderdorpse Munnikenpolder gaat kijken, ontdek je iedere keer weer andere vogels in de grote waterplas, middenin de polder. Misschien wel soorten die uit het zuiden komen en op doorreis zijn naar het noorden.


Grutto's

Onlangs zag ik een flink aantal grutto’s in de plas. Een aantal grutto’s is gezenderd voor onderzoek. Op de website www.kingofthemeadows.eu/gruttos-volgen/ kun je zo de gruttotrek op de voet volgen. Op de site staat een kaartje waarop is aangegeven waar de grutto’s zich bevinden. Je ziet ze langs de trekroute gaan van Afrika, naar Spanje, Frankrijk, België en uiteindelijk aankomen in Nederland.


Wormen

Op een wat regenachtige dag zie je dezer dagen soms weer eens een regenworm over de stoep kronkelen. Het is gunstig dat die nu weer tevoorschijn komen, want veel vogels eten regenwormen. Ook zie je weer verse molshopen. Mollen komen ook af op de regenwormen. Als het te koud is zitten zowel de regenworm als de mol diep onder de grond.


Bloeiende prunus

Een ander leuk voorjaarsverschijnsel is de bloei van prunussen. Prunus is een plantengeslacht uit de rozenfamilie waar kersen- en pruimenbomen onder vallen. Veel bomen en struiken maken eerst blad en gaan dan pas bloeien. Een vroegbloeier als de prunus bloeit eerst en het is altijd een feestje om te zien, die bomen vol witte en roze bloesems.

Een hele vroegbloeiende prunus is de sleedoorn, een struik die aan het eind van de winter de lente aankondigt met een opvallende witte bloemenpracht.

Zo in het beginnende voorjaar is er weer veel moois te zien buiten.


Tekst en foto: Ruben de Faber