Met graffiti kan je meer dan muren opleuken. De jongen in het midden (op zijn sokken) laat zijn schoenen kleurig bewerken. | Foto: Marieke van Leeuwen
Met graffiti kan je meer dan muren opleuken. De jongen in het midden (op zijn sokken) laat zijn schoenen kleurig bewerken. | Foto: Marieke van Leeuwen Foto: Marieke van Leeuwen

Water Natuurlijk legt partijprogramma's langs de watermeetlat

verkiezingen n Op 17 maart 2021 zijn het geen waterschapsverkiezingen, maar nationaal beleid en wetgeving hebben wel gevolgen voor water(schappen). Vinden politieke partijen dat water belangrijk is bij de verdeling van de ruimte in Nederland? Hoe reageren ze op heftige regenbuien en toenemende droogte? Wordt er aandacht geschonken aan natuur, biodiversiteit, kwaliteit van water in de partijprogramma's? Moet de vervuiler van water betalen?

Om een antwoord op die vragen te krijgen, heeft Water Natuurlijk - de waterschapspartij die zich inzet in voor natuur, landschap en recreatie - de verkiezingsprogramma's van dertien politieke partijen langs een meetlat gelegd met criteria die kritiek zijn voor een toekomstbestendig waterbeleid in Nederland: het WaterRad. De partijen zijn beoordeeld op basis van twaalf punten, gericht op water, natuur, klimaat en bestuur. De resultaten zijn weergegeven in het WaterRad en een analyse per partij.
Sita Dewkali, fractievoorzitter Water Natuurlijk Rijnland, zegt hierover: "Wij zetten ons in voor schoon water en biodiversiteit in Rijnland en daarmee voor een beter woon- en leefklimaat. Het is belangrijk dat dat ook vanuit de Tweede Kamer gebeurt. Met het WaterRad laat Water Natuurlijk zien welke politieke partijen staan voor klimaat en leefbaarheid."

De scores - variërend van 97 procent voor GroenLinks en 94 procent voor D66 tot 34 procent voor FvD en PVV tot - geven aan in hoeverre Water Natuurlijk haar WaterRad visie terugziet bij de verschillende partijen. Alle partijen hebben de gelegenheid gehad om op de analyse te reageren.

Op www.waternatuurlijk.nl/home/berichten is de hele programmavergelijking te lezen.


Officiële graffiti vrijplaats in Bloemerd

creatief n Sinds eind vorige maand heeft Leiderdorp een officiële graffiti vrijplaats, een plek waar het legaal is om graffiti te spuiten. Dat is het jongeren ontmoetingspunt ‘De Blik’, gelegen naast de entree van de natuurspeeltuin.

De jongerenwerkers van welzijnsorganisatie Incluzio Leiderdorp hebben zich volop ingezet voor een plek in de gemeente waar jongeren legaal hun creativiteit kunnen uitten. Bovendien kunnen ze elkaar hier ook op een andere manier ontmoeten. Jongerenwerker Lise Huitinga is nog in overleg met de gemeente om deze vrijplaats uit te breiden met meer ruimte om kunstwerken te plaatsen.

De verwachting is dat ook andere graffiti-artiesten naar De Blik zullen komen om hun hobby uit te oefenen. Dit heeft als voordeel dat de jongere en oudere jeugd elkaar kan ontmoeten en van elkaar kan leren.

Uit ervaring blijkt daarnaast dat legale graffiti-plaatsen zorgen voor minder vervuiling van andere objecten en voor mooiere en uitgebreide kunstwerken.


Collecte Amnesty online

digitaal n Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt in 2021 voor de negentiende keer haar landelijke collecte. Dit jaar is het wel anders dan anders: deze editie van de collecte is vanwege het coronavirus volledig online.

In 2020 gingen in heel Nederland 12,5 duizend collectanten langs de deuren en haalden toen ruim 900.000 euro op voor het werk van Amnesty. De organisatie hoopt dat mensen ook royaal giften zullen doen in de digitale collectebus die haar collectanten zullen aanbieden.

Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Met acties, lobby, campagnes en rapporten oefent de organisatie druk uit op machthebbers die de rechten van mensen schenden. Dat blijkt een effectieve methode. Gewetensgevangenen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt, daders worden berecht.

Iedereen die Amnesty wil helpen, kan een online collectebus aanmaken via amnesty.digicollect.nl.